Традиционните политически абракадабри на Ахмед Доган в края на годината напоследък се чакат с повишен интерес. След една подобна паметна реч тогавашният действащ председател на ДПС спешно се укри в турското посолство, треперейки се за физическата си цялост. Този път в Бояна всичко е спокойно, като изключим някой и друг по-тежък махмурлук. Почетният председател на движението отдавна си е извоювал славата на оракул и всяко негово слово неизменно се чете под лупа в търсене на нишани, намеци, знаци от съдбата, дискурси и резонанси. Тази суматоха се дължи не само на философската дълбочина на неговите прозрения, но и на обстоятелството, че Сокола държи и дърпа безброй нишки в политическия и икономическия живот на страната и зад граница.

Годината бе успешна за ДПС и главното им постижение е, че не допуснаха разколът в редиците им да се разпространи дотолкова, че да вкара новата формация на Лютви Местан в парламента. Въпреки солидната помощ от Анкара ДОСТ остана извън законодателния храм и приливът на недоволни от движението към тях не само, че спря, но започна и процес на завръщане на блудните синове в ДПС. „„Външният натиск“ се преобразува в усилия за помирение и обединение на всички, които са се отцепили от ДПС. Ние винаги сме били добронамерени, но и принципни. Факт е, че не сме се скарали с никого. Всеки, който реално се разкайва - да заповяда!“, отбеляза Доган с трудно прикрит тържествуващ тон.

За пръв път почетният председател изразява в прав текст и отношението си към присъствието на естествения дразнител – Обединените патриоти, в изпълнителната власт. Излиза че отношението му е покровителствено. „Обединените патриоти имаха шанса да покажат и докажат консолидирана социална отговорност към националните интереси в контекста на общоевропейските политики. Но тъкмо такава значима цел не се постига с Езика на омразата и агресията, с Език, който възпроизвежда разделение и противопоставяне!“, подчерта Доган. Той начерта и смисъла на истинския според неговите представи национализъм. „Словото на патриотизма обединява и управлява. Езикът на омразата и агресията разделят и противопоставят обществото и нацията“. Ако трябва да се преведе на достъпен език, този пасаж съветва: „Не ни излагайте пред чужденците по време на Председателството“.

Медицински факт е, че шефовете на Атака, НФСБ и ВМРО се преобразиха чудодейно с влизането си във властта. Рошавите агитки и черните дрехи са заменени с шлейф от сътруднички с данни за манекенки, маркови костюми и скъпи питиета. Разпенените речи отстъпиха на търсенето на съгласие със спокоен, често и оправдателен тон. Единствено вицепремиерът Валери Симеонов поддържа стария харамийски огън с летните си избухвания по морето, но и при него върви операта „Укротяването на опърничавия“. Като цяло, представянето на Обединените патриоти в правителството „Борисов 3“ не оправда най-големите кошмари, очаквани от експертите.

Най-здравият шамар на Доган издрънча по бузата на БСП. „Моята преценка е, че няма такава политическа сила от опозицията, която може да поеме отговорността за управление на страната към днешна дата“, заяви почетният председател. Едва ли има някой, който да оспори тази констатация. Най-голямата сила – Социалистическата партия, вместо да гони и притиска крехкото управление, сама затъна във вътрешноведомствени скандали и интриги. Корнелия Нинова е концентрирала главните си сили за борба с врага с партиен билет и очевидно няма ресурси за създаване на алтернативна лява политика и подготовка на евентуален бъдещ управленски екип. БСП стои толкова плахо и бледо, че уроците как би мога да се прави лява политика през изминалата година ги преподаде омбудсманът Мая Манолова.

Заедно с преценката, че опозицията не е способна към момента да управлява страната, Доган прогнозира, че на правителството на Борисов му остават едва няколко месеца живот. Налице е противоречие, което единствено бъдещето може да снеме, а движението може да почака. Тоест ако БСП влезе в добра спортна форма (което червените влъхви разчетоха като желание за смяна на Корнелия Нинова), нямаме нищо против да поуправляваме с тях. От друга страна, и да сегашният кабинет върви към провал, така че ГЕРБ отново могат да се озоват в ситуация да търсят партньор след извънредни избори. На практика ДПС се връща към изконната си роля на балансьор на цялата политическа система – наполовина опозиция, наполовина управляващи.

Една от ключовите фрази в речта му касае геополитическата ситуация в страната. „Обективната неопределеност на външно-политическия проспект задава безпокойство и тревожност, което се равнява на „наливане на масло в огъня“ във вътрешно-политически план“, каза Сокола. За разлика от драматичната реч, с която съсече Местан, и в която изрази ярките си страхове за гражданския мир, сега тонът е много по-лежерен. Същевременно се разбира, че за властта в България е по-важно не социално-икономическото и политическо състояние на обществото, а шахматните партии на великите сили. Докторът по философия използва в словото си руската дума „проспект“, което означава широка улица и булевард. Това е израз на тънка ирония, подчертаваща съдбовното влияние на Кремъл във вътрешните дела. Насред бушуващата геополитическа буря между Русия и Запада българският политически елит се стреми да оцелее с ловки пируети – хем да не дразни руснаците, хем да не ядоса Брюксел и най-вече американския посланик.

Която и партия да е на власт, пада мигновено, ако загуби изцяло доверието на едната от страните. Поради което политическият живот у нас заприлича на откровено въжеиграчество. Политиците от почти всички партии се научиха на византийското изкуство да се кланят сутрин на Изток, а вечер на Запад. Скъса се всяка причинно-следствена връзка между думите и делата им. Действията им в парламента и правителството са в пълно противоречие с идеологическите им програми и предизборните платформи. Докато геополитическият „проспект“ продължи да тъне в неопределеност, ще продължи и деградацията на българската политическа система.

Медиите, разбира се, ще бдят на поста си и ще пазят стабилността.

*Авторът е политически анализатор и главен редактор на PlovdivTime.