Кое е по-важно- талантът или рекламата? Днес правителството в лицето на премиера Бойко Борисов отпусна 20 000 долара на братята Хасан и Ибрахим. „Тея сладури познавате ли ги, дето всички се снимахме с тях, а никой не дава пари. Сега като извънредна точка ще вкарам 20 хиляди долара от допълнително материално стимулиране Горанов да даде”, заяви премиерът и разбира се снима с талантите.

Хасан и Ибрахим обаче далеч не са единствените надарени деца, успели да получат покана за престижната зала в Ню Йорк. Седмокласникът Николай Маринов от НУМТИ "Добрин Петков" - гр. Пловдив, пианист от класа по пиано на Светлана Косева, ще свири на коледния концерт в Карнеги Хол. Това ще е второто представяне на младият пловдивчанин пред нюйоркска публика.  Миналата Коледа  Николай  беше там като  като солист на оркестър , с който изпълни Концерт за пиано и оркестър No.23 на Моцарт.

Само преди броени дни виртуозът стана лаурет на  XI международен конкурс за немска и австрийска музика " Magic" в Бургас. Той е носител на първа награда и голямата награда на конкурса - участие без предварителен тур в най- престижния световен конкурс " П.И. Чайковски". Наградата бе връчена от Асоциация на лауреатите на конкурса и дава право за директно участие . Международният конкурс  „П.И.Чайковски" е учереден през 1956 г., от Дмитрий Шостакович и е един от най- престижните в света за пианисти, цигулари, виолончелисти и певци. В цялата му история досега само една българка се е класирала  без да минава предварителен тур.

Междувременно бяха обявени резултати от друг конкурс в, който участва Николай Маринов " -Internet Music Competition. В категория " Пиано" на конкурса участват 321 участници. Николай е класиран на първо място в категорията, с резултат 98 точки от 100, при жури с представители на Русия, Франция и Сърбия.

Излишно е лаици като нас да сравняват талантите на деца, чието детство минава на  пианото. За това се правят конкурсите. Там музиканти с дългогодишен опит и авторитет определят и стимулират победителите. Слава богу, че за разлика от много други конкурси, там поне все още никой не е поставил под въпрос решенията на журито.

В България има много талантливи деца. И повечето от тях не ходят по риалитита , а телевизионните репортажи за успехите им рядко прескачат 2 минути в ефир.  За да развият възможностите си, тези малчугани загърбват забавленията на връстниците си. Родителите им пък правят и невъзможното, за да могат децата им да стигнат до конкурсите по света, където те да премерят сили с музикантите от други страни.  Държавата не прави нищо, за да подпомогне  надарените деца. Съвременната образователна политика покрива нуждите на учениците, представящи се на средно ниво, без да отчита потребностите на даровитите деца и без да ги стимулира да развиват потенциала си. Затова някои от тях успяват въпреки държавата. Други са принудени да търпят изказвания като тези на  „културния“ министър, който в ефир предложи 50 лева на хорист от „Йоан Кукузел“ , възмутен от смешното  възнаграждение за участие в парижката катедрала „Нотр дам“.

20 000 долара не са 50 лева, но по този начин ли трябва да се стимулират талантливите деца? Не е ли крайно време да има национална програма, която да подкрепя българските таланти? Трябва ли да се превърнеш в шоумен, за да получиш субсидия от държавата? 

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg