Носенето на маски в закрити пространства да остане задължително - това ще предложи Щабът на правителството. Спорът в момента е дали те да останат задължителни на открити пространства, като все още не е взето единодушно решение. Това стана ясно по време на сутрешния брифинг.

"Всички чакаме да дойде по-топло време, за да може да се свалят маските на открито. Да кажеш в мрака на февруари: Махайте маските, за да ни обичате!, е груба грешка", заяви проф. Кантарджиев. Той допълни, че за да бъдат свалени маските на открито, е било необходимо да се стопли времето, за да могат слънчевите лъчи да започнат да ограничават разпространението на вируса. 

Междувременно се повишават и познанията за новия коронавирус. Макар да има напредък обаче, той продължава да изумява научните среди.

"Хора, които от години се занимават с вируси, се учудват от характеристиките на Ковид-19", заяви Кантарджиев. Той заяви, че на практика заразените развиват две инфекции - на гърлото и на долните дихателни пътища, което е необичайно.

По отношение на носенето на маски в задължителни помещения - аптеки, магазини, градски транспорт и др., НОЩ вече е предложил то да остане задължително и след 13-ти май. 

Мутафчийски припомни, че носенето на маски от медици, зъболекари и санитари е абсолютно задължително, без значение отделението, в което работят. По повод журналистическо запитване той заяви и че няма установена пряка връзка между носенето на лични предпазни средства и обострянето на симптомите при астматици. Такава може да бъде направена след анализ от специалистите.

Не бива да забравяме, че в момента е времето, в което се обострят сезонните алергии. Този период продължава 2 месеца. Специалистите трябва да преценят  дали това е причинено от маските или от полените. Нека не забравяме, че маските всъщност спират полените, заяви шефът на ВМА.