Починал е акад. Михаил Георгиев Виденов - един от най-популярните и признати български езиковеди с международна известност. Това съобщи пресцентърът на БАН.

Михаил Виденов е роден на 10 април 1940 г. в София. През 1964 г. завършва "Българска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", където става редовен аспирант и асистент. През 1969 г. защитава кандидатска дисертация, а през 1988 г. е избран за "Доктор на филологическите науки". През 1977 г. защитава докторат и в Карловия университет в Прага. През 1981 г. е избран за доцент, а през 1989 г. - за професор по съвременен български език /социолингвистика/, през 2004 г. е избран за член-кореспондент на БАН, а през 2008 г. - за академик.

Акад. Михаил Виденов е основоположник на социолингвистичното направление у нас и е пионер в проучването на градската реч. Автор е на оригинална методика за проучването на градските говори. Акад. Виденов разработва философските проблеми на триадата узус - норма - кодификация, и на тясната й връзка с общественото развитие. Той поставя началото и на българската лингвокриминалистика.

Акад. Виденов е удостояван с различни награди и отличия, между които награди на СУБ за високо научно постижение за книгата "Социолингвистика" и за книгата "Езикът и общественото мнение", награда от БАН и от Софийския университет за принос в съвременното езикознание за книгата "Социолингвистическо проучване на град Велико Търново", както и на други награди.

"С кончината на акад. Михаил Виденов Българската академия на науките и българската наука губят един голям и достоен учен, с широка култура и ерудиция, прекрасен педагог и обичан учител, оставил след себе си достойни наследници. Поклон пред светлата му памет!", се казва в съболезнованието от ръководството на БАН и от САЧК-БАН.