Казвате, че Украйна е реагирала на вашата публична изява под нечий натиск. Говорите за монохромно говорене, което води към фашизъм. Какво разбирате под това? Смятате ли, че това ваше публично поведение работи за авторитета на СЕМ и на България, ако щете?

С тези думи Пролет Велкова от Съвета за електронни медии се обърна към неговия председател Соня Момчилова и отново поиска оставката ѝ.

Причина за острата реакция е интервю на Момчилова в БНР, където тя обяснява, че думите ѝ в подкаста на Асен Генов “Контракоментар” не се предават правилно и именно подобна спекулация е довела до недоволството на посолството на Украйна. То вече за втори път в официално изявление пише, че Момчилова защитава манипулации срещу действията на Русия в украинския град Буча, както и че подвеждащо използва аргумента, че “събитията са били коментирани противоречиво, включително от европейските и американските медии”. Впрочем посолството на Украйна очаква да бъдат предприети и необходимите действия.

Друг от членовете на СЕМ – Галина Георгиева, помоли председателката да се въздържа от публични изяви, в които е канена в качеството си на член на съвета, а прави свои лични коментари по темите, пише 24 часа. 

Нямам нужда от повече публичност от тази, която вече имам. Не съм путинист ни най-малко, не съм байдънист, аз съм председател на българския независим медиен регулатор, аз съм българка, майка, жена, християнин и съчувствам на всичко, което се случва на украинския народ, но това вече започва да замирисва на болестотворен фанатизъм, отговори Момчилова. Обясни също, че винаги предварително заявява, когато изразява личната си позиция.

Ябълката на раздора бе участието на Момчилова в подкаста на Асен Генов “Контракоментар” преди няколко седмици. Думите ѝ за клането в украинския град Буча миналата година, когато загинаха много цивилни граждани, че “пропаганда има и в обратна посока”, провокираха негативната реакция на посолството на Украйна в България. То доведе и до искането за оставка на председателя, направено от Пролет Велкова и Симона Велева още на предното заседание на СЕМ. Тя обаче не бе приета, тъй като трима от членовете не я подкрепиха.

Наложи се друг член на СЕМ - Габриела Наплатанова, да защити позицията на съвета за клането в Буча пред парламентарната комисия по култура и медии. А то е, че Съветът за електронни медии категорично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча, и вече е наложил глоби на медии, които оспорват жестокостите на войната.

Междувременно работата на Пролет Велкова в СЕМ бе определена като “безполезна” многократно от страна на Момчилова. По думите ѝ Велкова “служи вярно на някои политически партии” и всъщност политиците отдавна имат влияние над регулатора, който уж бил независим.

На този етап Момчилова, която наскоро бе преизбрана за председателка на СЕМ, няма да подава оставка, макар иронично да попита колежката си Пролет Велкова какво евентуално да напише в нея.