Ремонт на колата, ремонт на дома, нужда от нова кола, предстоящо семейно тържество, нужда от пари за почивка – поводите, при които може да имаш нужда от пари са много. Много често, на помощ в тези ситуации идва потребителският кредит.

Как обаче да разбереш дали това е вариант за твоите нужди? Ще получиш ли одобрение за потребителски кредит? Ще можеш ли да се възползваш от пари на заем, с които да покриеш нуждите си?

Няма сигурен и еднозначен отговор на тези въпроси. Всяка финансова/ кредитна институция има различни условия и изисквания, за да отпусне заем. В дигиталния свят, финансовите/ кредитните институции все повече разчитат на комплексни скоринг модели, в които има множество фактори при определяне дали даден кандидат да бъде одобрен за кредит.

Въпреки това, има няколко универсални фактора, които могат значително да повлияят на шансовете за одобрение на този кредит.

Ето кои са факторит, които могат да повлияят на одобрението за потребителски кредит

Наличието на добра кредитна история

Кредитната история може би е един от най-важните фактори при взимането на решението дали да ти бъде отпусната кредитна история. Данни за твоята кредитна история се съхраняват в ЦКР към БНБ и дават информация на кредитните и финансовите институции за твоите задължения и забави.

При наличието на забави, институциите може да те категоризират като потенциално „лош“ или високорисков кредитоискател и това може да бъде причина за отказ за потребителски кредит/

Независимо дали имаш нужда от потребителски кредит или не – старай се да поддържаш кредитната си история отлична. Това ще ти даде възможности да разчиташ на финансова помощ от банки и финансови институции.

Стабилни доходи и месторабота

Често изискване на финансовите/ кредитните институции при кандидатстване за потребителски кредит е наличието на постоянен трудов договор.

За институциите това е знак за по-голяма сигурност, че ще имаш възможност да върнеш кредита.

Други дългове

Текущите ти финансови задължения също може да играят ключова роля при взимането на решението дали да получиш одобрение за потребителски кредит. Ако вече имаш значителни дългове, банките и финансовите институции може да имат колебания при отпускане на заем.

Основна метрика, използвана тук, е съотношението дълг към доход – сравнението на месечните ти задължения по кредити спрямо финансовите ти възможности. Високото съотношение може да означава, че финансите ти са прекалено натоварени.

Допълнителни фактори

Изброените по-горе фактори са основните съображения, които кредиторите използват при взимане на решение за отпускане на потребителски кредит. Има обаче и още няколко фактора, които може да са важни.

Наличието на по-висока образователна степен, може да бъде в твоя полза. Това е така, тъй като потенциалът да бъде намерена по-добре платена работа е налице.

Семейният ти статус и наличието на собствено жилище, също могат да бъдат от значение.

Каква може да бъде алтернативата на потребителския кредит?

Ако смяташ, че нямаш шанс да получиш одобрение за традиционен потребителски кредит или просто искаш да разгледаш други възможности, има налични алтернативи.

Небанковите финансови институции например, предлагат алтернативни решения за кредитиране. По-често, те може да имат по-гъвкави изисквания за кредитиране в сравнение с банките. Те предлагат заеми до заплата, бързи кредити и други, които е по-вероятно да дават шанс за одобрение при влошена кредитна история или при наличие само на доходи от граждански договор.

Важно е е да имаш предвид, че този тип заеми може да имат по-високи лихвени проценти и допълнителни такси. Преди да теглиш какъвто и да е заем – винаги подхождай с отговорност.

В заключение, познаването на факторите, важни за финансовите и кредитните институции, може да ти помогне да подобриш шансовете си за одобрение за потребителски или друг кредит. Това е важно, когато говорим за изграждане на стабилно финансово бъдеще, в което имаш възможност за допълнително финансиране при нужда – било то за жилище или собствен бизнес.

Източник на изображения: AdobeStock