На 12-ти юли НАСА представи първите снимки с научна стойност, направени от космическия телескоп Джеймс Уеб. Това бяха пет изображения на пет космически обекта, които бяха подбрани по такъв начин, че да могат да бъдат сравнени със снимките направени от Хъбъл на същите участъци от небето. Но преди тези фотографии да бъдат направени Джеймс Уеб е бил калибриран чрез заснемането на различни обекти от нашата Слънчева система.

Това всъщност са първите снимки на Юпитер, направени в инфрачервения диапазон с помощта на уреда NIRCam. Лявата снимка е направена при дължина на вълната 2,12 микрона, а дясната – при 3,23 микрона, което е съвсем близо до видимия спектър. И на двете снимки се виждат трите спътника на Юпитер – Европа, която хвърля сянка на атмосферата на Юпитер, Тива и Метида.

Въпреки че това е само тест, получените резултати надминаха всички очаквания. Виждат се спътниците на Юпитер и неговият пръстен от отломки. Пръстените на Юпитер не са така известни като пръстените на Сатурн, но ги има. Това изображение подсказва, че космическият телескоп Джеймс Уеб наистина може да ни покаже много.

 

Тези снимки показаха на учените, че Джеймс Уеб би могъл да се използва за следене движението на космическите тела, предава "Kaldata". Като цел бе избран астероидът 6481 Tenzing, който се намира в поява на астероидите между Марс и Юпитер. Неговото изображение е показано по-горе.