Мария Захарова заяви, че войната в ивицата Газа ескалира заради навлизането на израелските сили в Рафах и че Москва засега не вижда перспектива за мирно уреждане на конфликта нито в палестинския анклав, нито в Близкия изток като цяло, предаде Ройтерс.

Израелските сили навлязоха в Рафах, разположен в южната част на Газа, където над един милион вътрешно разселени палестинци са намерили убежище от продължаващата израелска офанзива в крайбрежната ивица.

"Допълнителен дестабилизиращ фактор, включително и за целия регион, беше започването на израелска сухопътна военна операция в Рафах", заяви пред журналисти говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, предаде БТА. "Там се намират около милион и половина палестински граждани. Във връзка с това настояваме за стриктно спазване на разпоредбите на международното хуманитарно право", добави тя.

"Бих искала да го нарека уреждане, но, уви, то е далеч от такова", заяви Захарова, говорейки в по-широк план за усилията за намиране на трайно решение на ситуацията в Близкия изток.

"Няма изгледи за разрешаване на ситуацията в ивицата Газа. Напротив, ситуацията в зоната на конфликта се изостря ежедневно", допълни тя.

Войната в ивицата Газа започна след трансграничното нападение на 7 октомври на бойци на палестинската въоръжена групировка "Хамас" срещу градове и кибуци в Южен Израел. При атаката бяха убити около 1200 души, а около 250 бяха взети за заложници - 133-а от които се смята, че все още се намират в план на територията на палестинския анклав, сочат израелски данни.

При израелската офанзива в Газа са загинали близо 35 000 палестинци, по-голямата част от които цивилни, съобщи министерството на здравеопазването в контролирания от "Хамас" анклав, отбелязва Ройтерс.