Исторически музей-Батак кани всички българи, жители и гости на града на Литийно шествие-поклонение по паметните места от април 1876 г. То ще се проведе на 11 май,, събота, от 11 часа пред музея.

Събитието е подходящо за деца и семейства. Литийното шествие - поклонение по паметните места от април 1876г. поставя началото на честванията на годишнините от Априлската епопея. Неслучайно то е първо. Започва с биенето на камбаната, както е забила тогава, преди 148 години, за да събере хората в центъра на селото. Следват гърмежите на черешов топ. Шествието се води от иконата на баташките мъченици и църковните литии, както тогава от библията и осветените знамена. След тях са венците, които Исторически музей - Батак поръчва от името на признателните батачани - потомци.

Целта на шествието е да извърви пътя до всяко паметно място от Април 1876г., да се изрази благодарност, почит, преклонение и признателност пред всеки паметник. След поднасянето на венци започват честванията на годишнината от въстанието.  

Задължителни правила за всички участници в шествието:

  1. Баташките деца с венците, работещите в музея и отецът водят шествието.
  2. След тях са батачани.
  3. Зад тях са всички родолюбиви българи, дошли от всички краища на страната да почетат с нас загиналите за свободата на България.
  4. Всеки сам преценява облеклото, с което ще почете паметта на загиналите за свободата на България.
  5. Всеки сам и според силите си преценява каква част от шествието ще извърви. Шествието е дълго, много дълго. Паметните места са много и не всеки успява обходи целия град. Хора могат да се включват в шествието от всеки етап.

Забрани:

  1. Забраняват се всякакви политически плакати, символи и изказвания.
  2. Забранява се непристойно поведение и действия, несъобразени с целта на шествието.