Неизвестни строители влязоха на стадион „Христо Ботев” посред нощ, като вдигнаха накрак полицията, Община Пловдив и представители на фирмата изпълнител на обекта, научи TrafficNews. Снощи около 21:00 часа два буса със строители са отишли на стадиона, като са влезли в едно от помещенията му.  Охранителите на фирмата изпълнител, която отговаря за сигурността и техниката, са забелязали, че в помещението от северозападната страна свети. Когато са отишли,те  са видели, че се извършват строително-монтажни дейности, като са разбрали, че мъжете са наети от ПФК „Ботев Пловдив”, за да изградят фен магазина.

Охранителите се обадили на полицията, а на място са дошли и главният инженер на ПИМК Пламен Райчев и отговорникът на проекта от страна на Община Пловдив Атанас Чилингиров.  Те влезли в спор с представители на клуба, като от тяхна страна са били Давид Исаев, както и служителя на НАП и член на Сдружение ПФК Ботев Пловдив Рашо Стоянов.

При поискване от страна на фирмата изпълнител на строителни разрешителни и позволение от Община Пловдив, такива не били представени от работниците и служителите на клуба.

След краткия спор, строителите си тръгнали от обекта, но днес отново отишли на стадиона, за да довършат магазина. Пак се е стигнало до позвъняване на 112, както и обаждане на Община Пловдив.

Основният проблем е, че в момента всички строително-монтажни дейности на стадион „Христо Ботев” се извършват от  ДЗЗД „Колежа“. Те носят и отговорност за всеки елемент по съоръжението, както и при настъпване на инцидент при каквито и да е строителни дейности по него. От друга страна помещенията, които все още  не са завършени, не влизат в договора между Община Пловдив и ПФК „Ботев Пловдив” за ползването им.

Пред TrafficNews Атанас Чилингиров потвърди за напрежението на Колежа, като заяви, че всички дейности от клуба са спрени.

„Още снощи посетих стадиона, когато разбрах за напрежението. В момента от клуба нямат разрешение да извършват строителни дейности по Колежа. Въпреки че разговаряхме с техните служители, днес отново на място имаше строители. След разговор между кмета на Пловдив г-н Димитров и ръководството на „Ботев Пловдив”, оттам са поели ангажимент да спрат всякакви строителни дейности”, каза Чилингиров. Той обясни, че вече е започнало препроектирането за Етап 2, като има и осигурени средства.

„След като стадионът бъде завършен, от клуба ще могат да вземат помещенията, а Община Пловдив и ПФК „Ботев” да вземат най-доброто решение за развитието на стадиона – дали ще бъде по Закона за спорта, или на концесия”, каза ръководителят на проекта.

В момента от ПФК „Ботев Пловдив” не могат да ползват каквито и да е от т.нар търговски помещения на стадиона, включително и ресторантите и другите обекти, защото нямат договор за тях.

В същото време странно е било присъствието на Давид Исаев и Рашо Стоянов по това време на стадиона. Публична тайна е, че един от скайбоксовете на стадиона, чието ползване от клуба също е обект на проверка дали е законно, се е превърнал в „спортен бар”. Там всички от обкръжението на Антон Зингаревич се събират, за да гледат футболни двубои с „напитки и кетъринг”.

Днес пък от Сдружение ПФК „Ботев Пловдив” излязоха с 6 искания към Община Пловдив за довършването на стадиона. Един от ръководителите му е именно държавният служител Рашо Стоянов. В сдружението те настояват довършването на стадиона да бъде „ при спазване на европейските норми и стандарти”.

Логичният въпрос е дали от Сдружение ПФК Ботев смятат, че незаконното вкарване на работници  посред нощ на строителен обект, възложена на фирма от Община Пловдив, отговаря на „европейските стандарти и норми”.   Друг въпрос е дали от Сдружението ще излязат с позиция, с която да заклеймят подобно самоуправство върху публична общинска собственост, която е дом на най-стария българския клуб.

Очаква се и становище от прокуратурата в Пловдив, тъй като е видно, че има незаконни действия върху обект, който е от изключителна важност за пловдивската общественост. 

Гражданският съвет с 6 искания към Община Пловдив за Колежа