Десетки големи стършели прелитат около зелените площи в парка на Бунарджика. Опасните насекоми са били забелязани от пловдивчани, които изразиха притеснение от възможен инцидент. Мястото, където са се загнездили, е в непосредствена близост до ресторанта в подножието на хълма, както и около алеите за разходка, откъдето на ден преминават стотици хора.

"Ситуацията е изключително опасна, летят около хората. Много пловдивчани разхождат тук кучетата си, за тях също представлява риск", коментира пловдивчанин. 

ОП „Дезинфекционна станция“ вече се е заело с отстраняването на проблема. Днес сутринта е бил извършен обход на място, при който е установено, че жилещите насекоми са издълбали дупки в зелените площи. Направили са няколко гнезда, които вече са локализирани от екипа на предприятието.

„Тревните площи бяха обработени с препарат. Повечето стършели опадали на момента. За по-голяма сигурност ще бъде извършено пръскане във всички зелени площи на хълм Бунарджика – до върха. Ако времето е благоприятно, това ще бъде свършено още тази вечер“, заяви пред TrafficNews директорът на ОП „Дезинфекционна станция“ Петя Дингилева.

Препоръчва се в диапазон от 24 часа да не се навлиза в обработените площи.

Припомняме, че утре /9 май/ се очаква на Бунарджика да се съберат граждани, които да проведат шествие „Безсмъртен полк“ до върха на хълма. Заявката е те да се съберат в 12:00 на алеята зад Търговската гимназия, като после се изкачат до Альоша.