35 млн. лева без ДДС или 42 млн. лева с налога ще струва втория етап на стадион „Локомотив”. Това са показали пазарните консултации, които са пуснати от Община Пловдив. Това означава, че целият стадион ще струва близо 50 млн. лева, като се вземат предвид дейностите и поръчките до този момент.

Пазарните консултации, които Община Пловдив пусна бяха за количествено-стойностните сметки за централната трибуна и вертикалната планировка. Те са били на база на инвестиционния проект, който градските власти изготвиха.

Самите консултации обаче са били проведени изключително странно, видя репортер на TrafficNews. 

На 18 юли от Община Пловдив пускат обявление в системата за обществени поръчки към всички заинтересовани страни за  определяне на прогнозната стойност на обществена поръчка с предмет: 

„Строително-монтажни работи (СМР) за реализацията на работния инвестиционен проект по части „Благоустрояване и инфраструктура” и Централна трибуна“, част от общинската спортна инфраструктура – стадион „Локомотив“ – град Пловдив“.

Това, което прави впечатление е, че срокът за набиране на оферти е едва три дни.  В документацията към поканите са прикачени таблици с няколко хиляди позиции, които трябва да се попълнят за този срок, плюс да се изпратят офертите към Община Пловдив.

На 2 август градските власти пуснаха и резултатите от проведените пазарни консултации. Видимо от тях с нелеката задача да попълнят таблиците са се справили три фирми, като две от тях са ги предали на 21 юли, а третата дори е успяла на 20 юли.

Нито една от трите фирми обаче не е известна на строителния пазар в Пловдив, както и в строителството на големи спортни съоръжения. Нещо повече, две от компаниите основната им дейност не е в строителство.

Най-ниската оферта е била на фирмата „Пробилдерс” ООД – софийска фирма с управител Гинчо Гинчев. За 2018 и 2019 година фирмата регистрира оборот между 150 000 и 170 000 лева, без никаква печалба. Справка в страници за обяви, показва, че основната дейност на компанията е ремонти на апартаменти и довършителни дейности. Но няма информация за строителство на сгради, пък камо ли спортни съоръжения. Фирмата е дала оферта за пазарните консултации в размер на 35 025 000 лева за втория етап на Лаута.

Втората оферта е била от компанията „Д И К” ООД, регистрирана в Смолян.  Справка в регистъра показва, че основната й дейност е хотелиерски услуги, като в активите на компанията е един от най-големите хотели в родопския град. В Камарата на строителите тя е вписана, че основната й дейност е ВиК и отоплителни дейности, като все пак компанията се разширява до всякакъв вид строителство. Офертата на смолянската фирма е била 35 124 000 лв.

Третата оферта е от фирмата „Пикси Строй”, също от София.  Компанията е основна от трима души, които имат общ бизнес с текстил.  Все пак основната дейност на конкретната компания, пуснала офертата е строителство. В сайта на „Пикси” обаче няма нищо за дейността й като строител, а се промотира продажба на недвижими имоти и текстилни изделия.  Офертата на компанията е била в размер на 36 200 000 лева.

На базата на трите оферти, ще се пусне и поръчката за централната трибуна и вертикалната планировка . Шефът на отдел по обществени поръчки Тодор Тодоров заяви пред TrafficNews, че се очаква скоро тя да стане факт, като стойността й ще бъде съобразена с пазарните консултации. Относно краткия срок за провеждането им, той обясни, че се прави с цел да не спират строителните дейности и час по-скоро да започне и втория етап.

Очаквайте продължение!