Пред Темида всички равни. Не малко престъпници, от убийци до трафиканти и измамници, склониха глава пред правосъдието в Пловдив. Закоравелите убийци получиха окончателни присъди, други тепърва се изправиха пред магистратите.

От условни наказания до доживотни присъди се чуха в залите на Районен, Окръжен и Апелативен съд под тепетата.

Дела с изключителен обществен интерес приключиха през изминалата 2021 година.  Едно от тях е това за убийството на Жоро Плъха.

Убийство или самоотбрана?

Казусът д-р Димитров от 2019 години отново приковава вниманието обществото. Пловдивчани с интерес следят съдебната сага, която премина през редица перипетии и обрати.  В крайна сметка процесът срещу д-р Иван Димитров завърши на първа инстанция в края на септември.

Медикът бе признат за невинен за убийството на Джевизов, но пък  бе наказан за притежанието на незаконен пистолет. Той получи 2 години условно с 3 години изпитателен срок.

Д-р Иван Димитров - невинен за убийството на Жоро ПлъхаЛекарят обаче получи 2 години условно за притежание на незаконно оръжие

Да посегнеш на дете

С 15-годишна присъда се сдоби един пастрок, който преби до смърт 4-годишното дете на приятелката си. Жестокото убийство приключи с осъдителна присъда. Митко Михайлов бе признат за виновен, че особено жесток начин е причинил смъртта на малкия Митко.

Тялото на детенцето бе откарано в спешното отделение на местната болница на 9 март. Медиците в болницата само са установили смъртта му. Михайлов нанесъл побой на момчето, като го удрял с шамари по лицето и с юмруци по тялото. Той хвърлял детето на леглото няколко пъти и то се ударило в облегалката на спалнята, паднало и на земята. 24-годишният асеновградчанин решил да нанесе побой на  детето, защото то постоянно плачело и не се отделяло от майка си.

Митко, обвинен за убийството на 3-годишния Ангел с нови признания: Малинка удари детето, но аз го тръшках на леглотоМомченцето е било системно удряно, имало типични за домашно насилие травми

От любов към чашката

51-годишният Бисер Борисов чу думата „виновен” в последния ден на месец ноември. Навръх Коледа миналата година той преби до смърт 48-годишната Анелия, която почина три дни след нанасянето на жестоките удари. Мотивът – скандал след солидна почерпка с алкохол.

Той е осъден на 6 години и 8 месеца лишаване от свобода. Присъдата е след редукция от 1/3, заради признанието за вина.

Освен това Бисер е наказан да плати и по 80 хиляди лева обезщетение на близките на Първанова.

Свидетел на последните мигове от живота на пребитата до смърт Анелия: Лежеше неподвижна и плачешеБисер Борисов нанесъл брутални удари в главата на жертвата

Заслепен от алчност

Едно от най-жестоките убийства, белязали последните години бе това в Наречен, станало известно като „Трупът в бидона”.

20 години в затвора при първоначален строг режим - тази присъда чу на 16 февруари Севдалин Боклиев, който бе признат за виновен за убийството на бизнесмена Венцислав Младенов в Нареченски бани. Неговият син Марин получи наказание 16 години лишаване от свобода, при строг режим. 

Припомняме, че баща и син Боюклиеви бяха изправени пред съда по обвинение, че в съучастие умишлено са умъртвили 47-годишния си съдружник. 

Младенов имал съмнения за извършени злоупотреби от неговите съдружници и затова поставил камери в обекта. Той направил и ревизия, при която установил липсите.  

Баща и син, убили бизнесмен и натикали трупа му в бидон, отново пред съда! Севдалин „топи” сина си, иска делото да започне отначалоБлизките на Венцислав Младенов настояват за доживотен затвор спрямо Боюклиеви

Гнусни гаври

Средата на март едно невинно момиче бе отвлечено и изнасилено край Пловдив. Дни по-късно виновниците бяха открити и арестувани. А през октомври- осъдени на затвор.

Гнусната гавра стана на 14 март. Жертвата е на 16 години. Момичето всеки ден тренирало със своя приятелка, като двете тичали по един и същи маршрут. В злополучния ден обаче, познатата на девойката не успяла да се включи в ежедневния крос. Въпреки това 16-годишната започнала с обичайната си тренировка. Момичето преминало покрай местния стадион, където по-рано е имало мач. Там били четирима местни жители на ромската махала, които вече били пияни.

Перверзниците забелязали девойката и я проследили. Двама се прибрали, но останалите не се отказали. Към края на селото, близо до местността „Синия мост”, дуото притиснали момичето и я отвлекли. Близо до една от дигите, мъжете започнали да я удрят, а след това я изнасилили.

Двамата мъже получиха 11 години и 8 месеца затвор за всеки. 

Роми отвлякоха, пребиха и изнасилиха девойка край Пловдив, гаврили са се с часовеБащата я открива в безсъзнание, захвърлена в канавка

И ако изнасилвачите на момичето са били от ромски произход и необразовани, то за подобно престъпление пред магистратите от Окръжен съд се изправи известен зъботехник. 55-годишният Георги Колев бе арестуван, след сигнал от майката на 9-годишно момиче. Малката била подмамена от Колев в кабинета му в района на Бунарджика, а там той удовлетворил перверзните си наклонности. Освен, че е блудствал с децата, зъботехникът е записвал с телефона си перверзиите, на които ги подлагал. 

Той е наказан с 6 години затвор при първоначален строг режим, както и 3 хиляди лева глоба.  

Зъботехникът, блудствал с деца в Пловдив, отива зад решеткитеОкръжен съд уважи отчасти и предявените частни искове

Млади престъпници

Трима ученици до живот ще носят срамното петно на осъдителна присъда. Нещо повече – двама от тях ще прекарат близо година зад решетките. 20-годишният Християн Кочев, наборът му Пламен Тингаров и Кристиан Панайотов отвлякоха и се гавреха с 16-годишно момче в Пловдив. За това престъпление те бяха признати за виновни в средата на юни.

Християн Кочев и Кристиан Панайотов са наказани с ефективни присъди. Те ще изтърпят съответно година и 11 месеца за Кочев и 1 година и 5 месеца за Панаьотов, и двамата при първоначален общ режим.

Панайотов ще излежи и още 6 месеца затвор, тъй като отвличането и гаврата са станали, докато младежът е изтърпявал друга условна присъда.

Единствено Пламен Тингаров ще изтърпи наказанието си фиктивно. Той получи една година и пет месеца условно, с 4 години изпитателен срок.

Трите момчета са се гаврили жестоко с мишената си. Те снимали по-малкото момче с телефоните си, а клипчетата изпращали на приятели и познати. Накарали 16-годишния дори да пие вода от локва, както и други унизяващи действия. Кочев му казал, че от понеделник трябва да започне да му плаща исканата сума от 1 000 лева, за да не покаже снимките и да не ги качи в интернет. Допълнително го заплашил, че ако не му даде пари, ще го пребие отново. 

Постоянен арест за спортистите, гаврили се с 16-годишния си съученик на ГребнатаВ дома на Християн Кочев е било открито оръжие

За отвличане бяха признати за виновни Йордан Арбалиев, Стефан Харизанов, Илиян Смиленов и синът на Лерца Костадин Костадинов. Те бяха арестувани след отвличане и гавра с 44-годишен мъж. Гнусната история се е разигра в средата на септември 2020 година, а на 27 май 2021 година четиримата сключиха сделка с прокурора и се признаха за виновни.

Костадин бе наказан с 2 години и 6 месеца условно с 4,6 години изпитателен срок. Подобна присъда получи и Илиян Смиленов. Йордан Арбалиев получи 3 години условно с 5 години изпитателн срок. Единствено Стефан Харизанов ще изтърпи наказанието си ефективно. Той отива в затвора за 3 години, при първоначален общ режим.

От разследването става ясно, че Костадин и приятелите му,  ударили по няколко питиета и отишли да видят кога длъжникът ще си върне борчовете. Намерили го в дома му и го поканили да се почерпят в ранчо, близо до ЖП линията в район "Тракия". 

След бутилка водка страстите се разпалили и Костадин започнал да упорства гостът да върне дълга си. Мъжът обещал в понеделник да възстанови част от сумата и също така да каже в коя заложна къща е оставил моторната резачка. 

Това обаче не задоволило компанията, защото четиримата го качили в колата на единия и потеглили към хижа "Здравец". Там го набили, съблекли му дрехите, заплашвали го, а един от похитителите дори уринирал върху него.  

Осъдиха сина на Катя Лерца и приятелите му, похитили и били мъж в ПловдивТе са закарали жертвата си на хижа Здравец и след това издевателствали над него

Тормоз с години, завършил с убийство и присъда

Още един случай на самозащита беляза Пловдив и областта. Години наред кипърецът Димитракис Пирилис е подлаган на терор от ромски набези. Хиляди лева загуби, десетки откраднати кози, овце и крави, заклани коне и разграбена техника. Това е търпял 62-годишният мъж в село Болярино.

Така един ден Димитраки прегази и уби мъж след поредна кражба. Жертвата - Петър Гаджанов и съучастниците му не веднъж са били клиенти на Темида. Само Петър е бил осъждан 14 пъти. Един от тях е отново за кражба в имота на Пирилис.

В крайна сметка Окръжен съд наказаха бизнесмена с 2 години и 4 месеца условна присъда, с 3 години изпитателен срок. Освен това той бе лишен от книжка за 4 години.

Кипърецът, прегазил и убил крадец край Пловдив, откровено пред TrafficNews за страха, разочарованието и продължаващите кражбиБлизо 1000 са жалбите на кипъреца, подадени в полицията

Казусът „Баба Атанаска” 

Тодор Велиев, Атанас Радев и Ангел Василев, обвинени за грабежът над Атанаска Минева от Белозем, получиха своите присъди на 18 май тази година. Те бяха признати за виновни от магистратите от Окръжен съд.

Припомняме, че в началото на февруари 2020, 87-годишната Атанаска бе обрана от крадци. При нападението единият от мъжете е съборил възрастната жена, като при падането тя е счупила бедрото си. Другият извършител опрял нож в гърлото на жертвата и я заплашил, че ще я заколи, след което тримата извършители започнали да претърсват къщата. Изнесли бойлер, два телефона, микровълнова печка и др. След обира жената е настанена в болница. 

Ромите, пребили и ограбили баба Атанаска от село Белозем, с присъди! Отиват в затвораВ последната си дума, единствено Тодор Велиев заяви, че не е виновен

Убийства в катастрофи! 

Два пътни инцидента предизвикаха сериозен обществен отзвук. Един от тях е катастрофата станала през 2019 година в Тракия. Млад мъж блъсна и уби пешеходка, а след това избяга. Оказа се, че водачът не е случаен – той е син на шеф на НАП.

Ивайло Найденов се изправи пред съда в средата на юни. Тогава той изцяло призна вина и получи три години условна присъда, с пет години изпитателен срок и лишаване от право да управлява автомобил в размер на пет години.  

Условно наказание за Найденов - младши, премазал жена в ТракияМладият мъж изцяло призна вината си, изрази съжаление пред близките на жертвата

Двама приятели бяха убити в катастрофа на пътя Кричим – Девен. Инцидентът стана минути след 18:30 часа на 27 юли миналата година. Мелето бе предизвикано от водач на лек автомобил Ауди – 35-годишният Владимир, който пътувал към Девин. Поради несъобразена с пътния участък скорост пропуснал завой, навлязъл в насрещното и се е ударил челно в кемпер.

35-годишният Владимир Наумов, който причини жестоката катастрофа, получи своето наказание. През юли той чу „Виновен” и бе наказан с ефективна присъда в размер на 3 години.

Казусът и към този момент е в съдебна зала, тъй като Наумов жали присъдата си в Апелативен съд.

Затвор за шофьора, убил в катастрофа двамата рибари край ПловдивПо време на разпоредителното заседание Наумов изцяло призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт 

Едно деяние, което преди три години възмути пловдивчани, също бе наказано. Става дума за незаконното  събаряне на къща паметник на културата  на ул. „Гладстон” 12. Пълномощничката на фирма „Неокор Билдинг” се призна за виновна и поиска от прокуратурата да сключи споразумение.

Вероника Иванова получи 6-месечна присъда „лишаване от свобода”, отложена с изпитателен срок. Освен това ѝ е наложена глоба в размер на 2000 лв. 

Условна присъда и глоба за бизнес дамата, унищожила къща паметник на културата в ПловдивВероника Иванова ще плати 2000 лева

Окончателна присъда!

Най-зверските убийства, станали в Пловдив, най-накрая приключиха с присъди, наложени от магистратите от Върховния касационен съд. Някои от казусите се завъртяха с години през залите на Окръжен и Апелативен съд под тепетата.

Други започваха от начало, а трети по бързата финализираха.

Край бе сложен на съдебната сага със зверското убийство на красивата Милена в Куртово Конаре. Убиецът Илиян Рангелов бе осъден на 15 години затвор. 

След четири години съдебна сага: ВКС сложи край на случая с убийството на Милена край Пловдив15-годишната присъда на Илиян Рангелов бе потвърдена от висшите магистрати

Върховният касационен съд потвърди присъдата от 18 години затвор и на Илия Стоичков за жестокото убийство на доцента от Аграрния университет Стефан Нейков.

Последната инстанция  остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което е изменена присъда на Окръжен съд – Пловдив и е наложено наказание с две години по-малко от първата присъда, която бе 20 години лишаване от свобода. 

Върховният съд потвърди: Убиецът на доцента в Пловдив ще лежи 18 години в затвораВКС признаха за виновен Илия Стоичков за жестокото убийство на Стефан Нейков

Припомняме, че на 2 юли 2018 година Илия Стоичков  умишлено  умъртви Стефан Нейков по особено мъчителен начин. Освен това, той бе откраднал златен синджир от убития. Нейков бе открит мъртъв край Военна болница, след като е бил пребит и изнасилен с бейзболна бухалка в землището на село Оризаре. Основният мотив за убийството е връзка между жената на Илия - Иванка и Стефан, която карала част от студентското си обучение при 71-годишния доцент. Toй  е бил пенсиониран, но работил като научен сътрудник в Институт по растителни генетични ресурси в Садово, преди да бъде убит. 

Непълнолетните Исмаил и Митко, които убиха мъж без причина в Асеновград също окончателно бяха осъдени.

Припомняме, че до бруталното престъпление се стигна, след като двамата издърпали торбата на жертвата си, в която имало 3 лева и мобилен телефон. Ударили го в носа, като от удара той се свлекъл на земята. Носът му бил счупен и започнала да шурти кръв. Ромите оставили така жертвата си и отишли до близък магазин, от където си купили алкохол. След малко се върнали на мястото на инцидента и, когато видели, че мъжът все още е там в безпомощно състояние, Исмаил започнал да скача върху главата му, докато го убил. Освен това около врата на жертвата имало следи от душене.

Върховният касационен съд даде на Исмаил 7 години и 10 месеца лишаване от свобода. На Митко Асенов са присъдени 2 години лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок. Той е признат за виновен за отнемане на чужди движими вещи и за това, че не е попречил на извършването на тежко престъпление – убийство, като е могъл да го направи.  

15-годишният Исмаил, осъден за брутално убийство в Асеновград, жали наказанието сиПрокуратурата пък е внесла протест срещу присъдите на двамата непълнолетни убийци

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, с което  Йордан Филипов е осъден за убийството на рождения си син на  16 години лишаване от свобода.

Припомняме, че на първа инстанция магистратите признаха Филипов за виновен и го наказаха с 16 години затвор.  

Кървавата история на семейство Адамс от Козаново приключи! Бащата убил сина си , ще лежи 16 години в затвораВКС потвърди присъдата на Апелативен съд- Пловдив