51-годишният Бисер Борисов, който на Коледа преби до смърт приятелка в карловското село Ведраре, получи своето наказание. Той напълно призна вината си и само за 2 часа се сдоби с присъда.

По време на разпоредителното заседание Бисер, в лицето на защитника си – Теменужка Кривчева, поиска процесът да протече по съкратената процедура, признавайки всички факти и обстоятелства в обвинителния акт.

Той е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт в следствие на побой. Жертвата – 48-годишната Анелия е починала три дни след нанасянето на жестоките удари. Мотивът – скандал след солидна почерпка с алкохол.

Бисер разбил главата на приятелката си след серия алкохол и побой, снимал я и я оставил 3 дни в агонияИ двамата злоупотребявали с алкохола, Борисов системно е пребивал половинката си

От прокуратурата поискаха затвор за Борисов в за най-малко 5 години.

„Той е действал без да се замисли за последствията. Убийството е извършено по непредпазливост, като след побоя на 25 декември жертвата – Анелия Първанова, е починала чак 3 дни по-късно. Той е наказал приятелката си за това, че отново е пила и е в тежък опиат. Причинил й е тежки травми в областта на главата. Бил е длъжен да предвиди резултата от действията си. Налице е баланс между смекчаващите и отекчаващите вината обстоятелства. Борисов е работещ, с чисто съдебно минало, неосъждан. В същото време обаче, ударите са били брутални”, каза наблюдаващият прокурор.

За особена жестокост към жертвата разказа и представителят на почерненото семейство – адвокат Светлана Паскалева. Тя е адвокат на дъщерята и бащата на Анелия Първанова.

Паскалева цитира част от показанията на множеството свидетели по делото.

„Съседи разказват, че на 25 декември е имало заключен човек в банята. Освен това се чули писъци, викове и псувни. Наемодателката на Бисер и Анелия е разказала, че е виждала следи от кръв по стените и пода в апартамента. През октомври е засякла Анелия, цялата посинена в областта на лицето. В деня на побоя, Борисов е написал съобщение на жена си, в което се казва, че „този път малко е прекалил с побоя”. Освен това й е пратил видео, как Анелия гола лежи неподвижно на дивана. Кадрите са пратени на още две жени, приятелки на Бисер и Анелия. Тези дами са го накарали да се обади на Бърза помощ. Има много свидетели, които разказват дори и пред съдия, за ужасяващи неща за живота на Анелия и Бисер”, каза Паскалева.

Тя преразказа показанията и на последния човек, видял жива Анелия. Това е бил коледар, посетил дома на двойката.

„Докато е пял, Анелия е била неподвижна на дивана, но през цялото време е плакала. Жената е починала в агония, бавно и мъчително. Не е заслужавала това. Настоявам за максимална присъда”, каза Паскалева. Клиентите й предявиха и частен иск към Борисов, в общ размер на 400 хиляди лева.

За условна присъда пък настоя защитата на Бисер.

„Има много фактори довели до смъртта на Анелия. Клиентът ми се е обадил на 26 декември на 112, но след като е казал, че Първанова е пияна и не се събужда, от централата са отказали да изпратят линейка. Мотивът – именно пиянството. На следващия ден, той отново е потърсил помощ. Тогава чак е била изпратена линейка. Имаме данни, че Анелия системно е злоупотребявала с алкохола. Заради това е падала и се е самонаранявала. Фаталните рани може да са от такъв тип падане. В деня на побоя, тя сама е предизвикала скандала и е провокирала клиента ми. Тук се касае за престъпление след афект. Бисер Борисов не е опасен, не е съден, работещ човек е, на 61 години и винаги се е грижил за Анелия. Настояваме за условно наказание”, каза адвокат Кривчева.

В последната си дума Борисов отново изрази съжаление.

„Тя трябваше да е жива. Не заслужаваше това. Какво заслужавам аз ли? Каквото реши съдът ", каза мъжът.

Въпреки думите му и желанието на защитата му за условно наказание, Бисер получи затвор. Той е осъден на 6 години и 8 месеца лишаване от свобода. Присъдата е след редукция от 1/3, заради признанието за вина.

Освен това Бисер е наказан да плати и по 80 хиляди лева обезщетение на близките на Първанова.