Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, с което  Йордан Филипов е осъден за убийството на рождения си син на  16 години лишаване от свобода.

Припомняме, че на първа инстанция магистратите признаха Филипов за виновен и го наказаха с 16 години затвор.  Йордан е осъден още да заплати на бившата си съпруга Атанаска 100 000 лева, представляваща обезщетение за претърпените от нея неимуществени вреди, както и 3000 лева за направените от нея разноски по делото. Отделно в присъдата е включена и кръвнина за другия му син и брат на убития Иван Филипов, който трябва да получи 50 000 лева. 

Кървавата история на Семейство Адамс от село Козаново се разиграва лятото на миналата година. Йордан живеел заедно със сина си Цветан, след като съпругата му и другия му син го напуснали през 2006 г. заради  ежедневна употреба на алкохол и побоища спрямо тях. Сметките за домакинството плащал синът. Цветан преди работел като шофьор, но преустановил тази дейност, защото му отнели шофьорската книжка заради употреба на алкохол. През 2012 г. обвиняемият се разделил със съпругата си, която се установила да живее в чужбина. 

Бащата и синът се карали почти всеки ден в пияно състояние.  На 13 юли 2019 г., вечерта, след като получили 20 лева за услуга, извършена на техни близки, двамата отишли в семеен имот - постройка в село Козаново. Носили бира и ракия. Докато пиели, започнали да спорят за неблагополучията в живота и за постоянната липса на пари. След полунощ, на 14 юли 2019 г., разправията се изострила и Цветан посегнал да удари с ръка баща си. Взел кухненски нож, но баща му успял да го отнеме. Сборичкали се, като през това време обвиняемият взел от масата друг нож. Докато се блъскали, Йордан си одраскал гърба на райбера на вратата и в този момент притиснал с лявата ръка сина си. Нанесъл му два удара с нож в корема му. Пострадалият се опитвал да се съпротивлява, но Йордан му нанесъл порезни наранявания и по шията, ръцете и гръдния кош. От ударите Цветан свлякъл на леглото и починал.

След това обвиняемият се преоблякъл. Той отишъл при свой близък и обяснил, че синът му сам си бил прерязал вените, от което починал и трябвало да организира погребение. Бил подаден сигнал на тел. 112 и на място пристигнали полицейски служители. 

 

 

 

В мотивите, с които ВКС потвърждава решението на Апелативния съд се казва, че „аналитичната дейност на съда по анализа на доказателствата включва обстойната им обективна и всестранна преценка, а въпросът за тяхната достатъчност е единствено в правомощията на контролираната инстанция“.

През април 2021 година Апелативният съд потвърди изцяло решението на Пловдивския окръжен съд, с което Й. Ф. е признат за виновен в това, че на 14.07.2019 г. в землището на с. Козаново, област Пловдивска, умишлено е умъртвил рождения си син, също от с. Козаново. Той е осъден и да заплати обезщетение за неимуществени вреди в размер на 100 000 лева на майката на пострадалия, с която са разведени,  както и 50 000 лв. на брата на жертвата.

При възникнал конфликт между двамата, Ц. Ф. се насочил към баща си, държейки в ръката си нож. Между тях започнала борба и подсъдимият успял да издърпа ножа от ръцете на сина си. След това нанесъл няколко наранявания по тялото, две от които се оказали фатални и довели до смъртта му. Апелативният съд прие за безспорно установено, че ударите са нанесени именно с единствено иззетия от местопроизшествието нож, а не с втори нож, както е първоначално прието в обвинителния акт и мотивите на Окръжния съд.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и е влязло в сила.