Тодор Велиев, Атанас Радев и Ангел Василев, обвинени за грабежът над Атанаска Минева от Белозем, получиха своите присъди. Те бяха признати за виновни от магистратите от Окръжен съд.

Припомняме, че в началото на февруари 2020, 87-годишната Атанаска бе обрана от крадци. При нападението единият от мъжете е съборил възрастната жена, като при падането тя е счупила бедрото си. Другият извършител опрял нож в гърлото на жертвата и я заплашил, че ще я заколи, след което тримата извършители започнали да претърсват къщата. Изнесли бойлер, два телефона, микровълнова печка и др. След обира жената е настанена в болница. 

Възрастната жена е била изключително наблюдателна и е запомнила ножа, с който е била заплашена. Това в последствие е помогнало при идентифициране на извършителите. След разследване, продължило няколко месеца, са установени тримата извършители. Това са Ангел, Тодор и Атанас – всички с предишни криминални прояви и осъждания.

По време на пледоарията днес и тримата бяха категорични, че не са нападали баба Атанаска. Делото обаче стартира по съкратената процедура с признаване на фактите и обстоятелствата в обвинителния акт, като по време на процеса бяха разпитани само определен кръг от свидетели.

В последната си дума, единствено Тодор Велиев заяви, че не е виновен. Останалите останаха безмълвни.

Тримата защитници също поддържаха тезата за невинност. Според адвокатите обвинението е недоказано и се крепи на косвени доказателства.  Освен това бе оспорено и самопризнанието на Тодор Велиев, Атанас Радев и Ангел Василев.

„Според мен е налице психологично въздействие спрямо обвиняемите, за да направят признания. Смятам, че им е било „помагано” да опреснят спомените си. Разпитвани са от различни оперативни работници и им е обещано леко наказание ако признаят. Не може да се постанови вина само на едни показания от заподозрени. Освен това експертизите не внасят яснота за авторството на деянието. Обвинението се крепи  на съмнителни факти”, заяви адвокат Димитър Илчев.  

Подобно бе становището и на колегата му, защитник на Ангел Василев. Юристът също пледираше за невинност.

„Не са намерени вещите, не е открит и телефона, макар да сме в 21 век и технологиите да са напреднали. Няма следи по лопатата и по дъската. Няма доказателства, че тримата са били в къщата на Минева. В обвинението се говори за средна телесна повреда, причинена от всички подсъдими. Това практически е невъзможно. Забележете какво е заявила Атанаска четири дни след нападението – тя е споделила на сина си, че сама е паднала. Няма доказателства, че е налице грабеж. Ако Василев действително е присъствал на инкриминираното място, то не е налице хипотезата за грабеж, а за ексцесия по време на кражба. Ако признаете за виновен клиента ми, то нека наказанието е в рамките на минимума”, каза защитата на Василев.

За оправдателна присъда настоя и адвокат Андрей Мандов, който също посочи, че са налице единствено косвени  доказателства.

Както TrafficNews съобщи, от прокуратурата настояха за ефективно наказание спрямо тримата подсъдими. Тя поиска 6 години затвор за Ангел и Атанас, а за Тодор - 8 години затвор.

Прокуратурата поиска затвор за ромите биячи от Белозем, още днес тримата ще получат присъдиТримата мъже се явиха пред съда за жестокото престъпление

Въпреки желязната защитна теза от страна на адвокатите, магистратите наказаха Тодор Велиев, Атанас Радев и Ангел Василев със затвор.

Тодор Велиев получи наказание в размер на 12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Атанас Радев ще остане в затвора за 10 години, както и Ангел Василев. И двамата ще изтърпят наказанията си при първоначален строг режим. 

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Още за съдебната сага, може да проследите ТУК: 

Ромите нападнали и обрали баба Атанаска от Белозем отговарят пред ТемидаЩе стане ясно по какъв начин ще протече процесът срещу Ангел, Тодор и Атанас

Един от нападателите на баба Атанаска от Белозем изпял съучастниците си, полиграф го заковаУ Тодор е открит нож, който възрастната жена е разпознала

Свидетел по делото срещу ромите биячи от Белозем: Тошко е натопен за нападениетоЖертвата на обира е разпитана в защитена среда