Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което е потвърдена 15-годишната присъда на Илиян Рангелов, който уби красивата Милена в Куртово Конаре. Той е осъден да заплати на родителите на пострадалата по 180 000  лева обезщетение.

Недоволни от така потвърдената от апелативните магистрати присъда остават, както подсъдимия, така и родителите на момичето, които са конституирани като частни обвинители. Те обжалват наказанието на Рангелов  пред Върховния касационен съд.

Жестокото убийство на Милена влиза във ВКС! Илиян Рангелов иска нов рестарт на делотоПреди Нова Година соченият за убиец получи 15 години затвор

Върховните магистрати считат, че жалбата на частните обвинители, с която искат промяна на квалификацията на престъплението в убийство, извършено с особена жестокост, е неоснователна. В случая подсъдимият умъртвява приятелката си с един удар и деянието му е правилно квалифицирано от окръжните, а след това от апелативните съдии в Пловдив, приема ВКС. Илиян Рангелов не е проявил характерните за убийство с особена жестокост, изключителна ярост, жестокост, отмъстителност и садизъм, казват върховните съдии. 

Решението за убийството е възникнало внезапно, взето е под влияние на емоционалното състояние на подсъдимия, след наранено себелюбие и неадекватно реагиране на възникналата сложна ситуация с приятелката му, изразила намерението си сама да прекрати съвместното им съжителство. ВКС преценява, че доводите на подсъдимия за допуснати съществени процесуални нарушения са неоснователни.

Касационният съд намира, че наложеното на Рангелов наказание е справедливо и не следва да бъде увеличавано по размер.

Рангелов обжалваше пред Апелативен съд наложеното му наказание от 15 години затвор, както и по 180 хиляди лева обезщетение на майката и бащата на Милена. Магистратите обаче не уважиха щенията му и потвърдиха присъдата на Окръжен съд. 

Илиян Рангелов получи присъда за убийството на Милена в Куртово КонареТой трябва да плати и по 180 000 лева на майката и бащата на убитото момиче

Както TrafficNews разказа, убийството стана през декември 2016 година. Младата двойка имала много проблеми и често са избухвали скандали между тях. Те били сгодени от май, а на Коледа той й подарил пръстен. Веднага след празника избухнал и последният голям скандал между двамата преди фаталната нощ. 

Рангелов не пускал никъде Миленa, дори и на кафе с приятелки. Често скандалите им били именно заради болезнената ревност на Илиян. Той е и изключително агресивен като често изпадал в моменти на амок и умопомрачение.

Милена е работила в месарската фирма „Новомес”, като в нощта на убийството тръгнала към работа, а Илиян е настигнал близо до дома им. Двамата се скарали, след което той я ударил в главата и забил ножа в гърдите й. След това инсценирал заспиване, за да отклони разследващите. Колегите на Милена открили тялото й, след като се притеснили, че не е отишла на уговореното място.

Часове след убийството, Илиян сам е направил пълни самопризнания.

Кадри показаха как Илиян Рангелов е убил Милена