Делото срещу двамата непълнолетни убийци от Асеновград тръгна на втора инстанция. Исмаил Асан и Митко Асенов се изправиха пред Апелативен съд тази сутрин, след като 15-годишният Исмаил обжалва присъдата си. Той бе наказан с 9 години и 4 месеца лишаване от свобода за бруталното убийство на мъж, извършено на 26 май миналата година. 

Припомняме, че до бруталното престъпление се стигна, след като двамата издърпали торбата на жертвата си, в която имало 3 лева и мобилен телефон. Ударили го в носа, като от удара той се свлекъл на земята. Носът му бил счупен и започнала да шурти кръв. Ромите оставили така жертвата си и отишли до близък магазин, от където си купили алкохол. След малко се върнали на мястото на инцидента и, когато видели, че мъжът все още е там в безпомощно състояние, Исмаил започнал да скача върху главата му, докато го убил. Освен това около врата на жертвата имало следи от душене.

Таксиджия, паркирал в близост, станал свидетел на бруталната сцена и веднага извикал полицейски екип, който се намирал наблизо. Униформените заварили младежите над трупа и веднага ги арестували, като едновременно с това извикали бърза помощ. За съжаление, при идването си медиците само констатирали смъртта на асеновградчанина.  

На 17 юни Окръжен съд Пловдив осъди Исмаил и Митко, като Митко получи 2-годишна условна присъда. Тази сутрин той заяви пред магистратите, че е доволен от наказанието си и няма намерение да обжалва. Прокурорът по делото Иван Перпелов обаче е внесъл протест срещу присъдите и на двамата. 

В съдебната зала защитникът на Исмаил поиска повторен разпит на вещите лица по делото. Според него остава неясен механизмът, по който е настъпила смъртта, а експертизите не са дали категоричен отговор на въпросите дали кръвоизливът, който е получила жертвата - самостоятелно или в комбинация с употребен алкохол, е допринесъл за състоянието, в което е изпаднал, защо кръвта е започнала да навлиза в дихателните му пътища и други. Различно бе становището на прокурора, според когото механизмът на убийството е изяснен и не е необходимо да се събират нови доказателства. 

В крайна сметка, вещите лица по делото ще бъдат изслушани в следващото заседание по делото. След това съдът ще прецени дали е необходимо да се събират нови доказателства срещу Митко и Исмаил. 

Непълнолетните убийци от Асеновград получиха своите присъди, единият излиза на свободаИсмаил бе наказан с над 9 години затвор, Митко пък получи 2 години условно