Върховният касационен съд потвърди присъдата от 18 години затвор на Илия Стоичков за жестокото убийство на доцента от Аграрния университет Стефан Нейков.

Последната инстанция  остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което е изменена присъда на Окръжен съд – Пловдив и е наложено наказание с две години по-малко от първата присъда, която бе 20 години лишаване от свобода.

Пред Върховният съд делото е започнало по жалба на подсъдимия, с която се иска отмяна на решението на апелативния съд и връщане на делото за ново разглеждане от друг съдебен състав.

Подадена е била и жалба от гражданския ищец и частен обвинител с твърдения, че наложеното от Апелативен съд – Пловдив наказание е несправедливо и занижено, като е поискано връщане на делото с указания за увеличаване на наложеното наказание. 

В мотивите си, върховните съдии посочват, че апелативният съд е анализирал внимателно, подробно и задълбочено всички доказателства, като при оценката им е подходил с нужната критичност и обективност, без да е налице тенденциозност или повърхностност. Според ВКС, съдиите от апелативния съд са положили дължимите усилия, за да изяснят всички относими по делото факти, необходими за формиране на вътрешното им убеждение. Нещо повече, направени са допълнения и уточнения във връзка с установените от първата инстанция факти, като по този начин Апелативен съд – Пловдив правилно е приел, че на подсъдимия следва да се наложи наказание в размер на осемнадесет години.

Припомняме, че на 2 юли 2018 година Илия Стоичков  умишлено  умъртви Стефан Нейков по особено мъчителен начин. Освен това, той бе откраднал златен синджир от убития. Нейков бе открит мъртъв край Военна болница, след като е бил пребит и изнасилен с бейзболна бухалка в землището на село Оризаре. Основният мотив за убийството е връзка между жената на Илия - Иванка и Стефан, която карала част от студентското си обучение при 71-годишния доцент. Toй  е бил пенсиониран, но работил като научен сътрудник в Институт по растителни генетични ресурси в Садово, преди да бъде убит. 

Решението на Върховният касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Делото за убийството на доцента в Пловдив отива във ВКС, извършителят - с намалена присъдаАпелативните съдии също признаха за виновен Илия Стоичков