Баща и син Боюклиеви, осъдени за убийството на бизнес партньора си в Нареченски бани, искат по-леки присъди. Те обжалват наложените им наказания от Окръжен съд. Днес те се изправиха пред магистратите от Апелативен съд. Частичен протест е депозиран от близките на убитите, които настояват за максимални присъди – доживотен затвор.

Севдалин и Марин бяха признати за виновни за тежкото престъпление след близо една година съдебна сага. В средата на февруари Боюклиеви получиха своята присъда. Севдалин бе наказан с 20 години затвор, а синът му с 16 години лишаване от свобода. И двамата при строг режим на изтърпяване.  

Виновни! Убийците на бизнесмена в Нареченски бани получиха тежки присъди

Припомняме, че баща и син Боюклиеви бяха изправени пред съда по обвинение, че в съучастие умишлено са умъртвили 47-годишния си съдружник. 

Младенов имал съмнения за извършени злоупотреби от неговите съдружници и затова поставил камери в обекта. Той направил и ревизия, при която установил липсите. Вечерта на 21 март 2018 г. между него и двамата обвиняеми избухнал скандал. Севдалин и Венцислав се сбили, а в ръкопашната свада  се намесил и Марин. Побоят е бил брутален, но все пак Венцислав е бил жив, преди да бъде завлечен в задна стая на заведението, където е бил довършен чрез силни удари с  греда, крак от гардероб и тъпата част на брадва. 

След това двамата поставили найлонова торба на главата на Венцислав, завързали я с въже, сетне омотали целия труп със завеса от ресторанта, а отгоре го опаковали с плътен найлон. Намотали още един кат въжета и привързали към жертвата тежест, а след това го натикали в огромен бидон. 

Те качили на колата си опакованият труп и го изхвърлили в река Чепеларска, на около 5 километра по-нагоре от селото, в посока Смолян. След това изгорили дрехите на мъртвия и някои от своите.  

Баща и син Боюклиеви натикали трупа на Венцислав в бидон, изгорили дрехите му ВИДЕО

Пред магистратите днес Севдалин Боюклиев отново отрече да е убивал Венци. Нещо повече, той изцяло прехвърли вината на сина си.

По време на заседанието в Апелативен съд бе показано писмо от Марин, което е писано в затвора, още по време на съдебната сага в Окръжен съд. В него той е направил пълни признания за убийството и е заявил, че баща му е невинен. Въпросното писмо бе депозирано пред съда, с молба да бъде прието като доказателство.

Марин сам пожела да даде обяснения за писмото. Той каза, че в началото, по време на досъдебното производство, е бил притискан да „накисне баща си”. От страх и в съдебна зала е казал, че Севдалин също има „пръст” в престъплението.

В заседанието бе прочетен един от протоколите за разпит на Севдалин. През юли 2018 година той е заявил, че няма общо с убийството, а авторът му е Марин. Причината бил скандал за пари, като боят е започнат от Венци.

„Имаха спорове за пари, аз не участвах в бизнеса на Марин и Венци. През март искаха да им помогна със строителни дейности. На 21 март ги заварих да се карат в заведението. Имаха спор за пари, тъй като имало липса на същите, Казах и на двамата, че са си виновни сами. Тогава Венци ме блъсна в гърдите. Тогава, за да ме защити Марин грабна един кози крак и удари Венцислав в главата. Последният падна в краката ми. Ядосах се на Марин, дори му се скарах, че ме въвлича в неприятности. Тогава занесох тялото на Венци в другото помещение и вързах ръцете му отпред. Беше жив. Аз взех един суджук и отидох в пенсионерския клуб, там бях вечерта и след това се прибрах. Вечерта Марин се обади и каза, че Венци си е тръгнал към София с приятели, като е оставил колата си”, казал тогава Севдалин.

Не такива са били показанията му след престъплението, когато е заявил, че е ударил с брадва Венци. Дори е казал на Марин да държи Младенов и да се обърне, за да не гледа. Тогава с тъпото на брадвата последвали 3 удара през 2 секунди.

Именно това е довело до смъртта на Венцислав. Доказва го и съдебно-медицинската експертиза.

По време на заседанието апелативният прокурор Иван Даскалов настоя да бъде признат Севдалин за виновен, както и сина му Марин. По думите му са налице множество доказателства за престъплението, както и, че е налице правната квалификация „особена жестокост”, която се обжалва от защитата на баща и син Боюклиеви. Даскалов дори поиска по-тежки наказания за двамата.

За доживотен затвор настоя и адвокат Тодорова, която представлява семейството на Венцислав Младенов.  Спрямо Севдалин тя поиска най-тежката присъда, а именно доживотен затвор без право на замяна.

В последната си дума обаче, защитата на Севдалин не само не се съгласи с доводите за виновност, а поиска и нов процес. Адвокат Росица Драгинова посочи, че по време на делото в Окръжен съд многократно са допускани процесуални нарушения, които са довели до нарушаване правото на защита у клиента й.

„От досъдебното производство до момента Севдалин Боюклиев пледира за невинност. Освен, че няма преки доказателства вина, то има такива които спомагат на алибито на клиента ми в деня и часа на убийството. Настоявам за отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане на първа инстанция”, каза адвокат Драгинова.

Защитата на Марин пък, в лицето на Зоя Тошнова, оспориха правната квалификация. Според адвоката няма данни за особена жестокост при нанасяне на ударите, както и доказателства, че смъртта е настъпила по мъчителен начин.

„Няма конкретика колко са ударите по тялото на Венци, както и какви на вида са те – леки, тежки, средни. Няма данни също и по какъв начин са допринесли за смъртта. Не може множеството удари да са съставомерно на мъките, които е изпитвал Венци. В мотивите на Окръжен съд не е обосновал тази особена жестокост. Марин не е жесток човек, напротив – съдействал е и е опитал да помогне на баща си”, каза адвокат Тошкова.

В последната си дума Севдалин бе лаконичен, като заяви единствено, че е съгласен с адвоката си. Подобно бе и становището на сина му.

Апелативен съд обяви делото за решаване. В законовият период магистратите ще излязат с присъда.