Синът на шефа на НАП - Ивайло Найденов, който блъсна и уби пешеходка, а след това избяга, получи своята присъда. Младежът изцяло прозна вина по време на разпоредителното заседание днес в Окръжен съд.

„Съжалявам за случилото се. Изказвам съболезнования на семейството”, заяви Найденов пред магистратите.

Припомняме, че 20-годишният Ивайло бе зад волана на мерцедеса, прегазил възрастна жена в пловдивския квартал "Тракия". Младият мъж избягал след инцидента, който се случи в 21 часа на 28 август. Пострадалата 77-годишна пенсионерка почина от раните, след като бе откарана в болницата.

След тежката катастрофа Найденов разказал, че не е видял жената, докато паркира.

Жена е била в изключително тежко състояние, със счупвания по цялото тяло и счупване на базата на черепа

В съдебна зала стана ясно, че направените проби за наличието на алкохол и наркотици са били отрицателни.

Найденов - младши, премазал жена в Тракия, готов да признае вина! Роднина на жертвата спъна процесаНаправените проби за наличието на алкохол и наркотици са били отрицателни

По време на заседанието в залата бяха роднините на починалата Люба. Те, чрез своя представител адвокат Светлана Званчева, подадоха молба за конституирането им като частни обвинители. Те не предявиха граждански иска.

В пледоарията си, адвокат Званчева поиска Найденов да бъде наказан с условна присъда, а книжката му да бъде отнета за максимален период от време.

„Действително това е един млад човек. Клиентите ми са наясно, че една ефективна присъда би се отразило зле на едно момче. Не е мястото му в затвора, но за личната и генерална превенция, ще настояваме за едно сурово наказание относно правото му да управлява кола. Налице са много смекчаващи отговорността обстоятелства, но трябва да се отбележи, че има и много отекчаващи. Едно от тях е, че веднага след удара Найденов е слязъл от колата, видял е какво е направил и вместо да съдейства, отново се е качил на мерцедеса и е избягал. Освен това от справката на КАТ става ясно, че младежът е санкциониран многократно по Закона за движение по пътищата. Найденов признава вина, но това признание не е квалифицирано като съдействие”, каза адвокат Светлана Званчева.

За условна присъда настоя и прокурорът по делото – Костадин Паскалев.

„ Още в досъдебното производство Найденов е признал вината си, съдействал е изцяло на разследващите. Не е укрил улики, факти и свидетели. Налице са множество смекчаващи вината обстоятелства. Ивайло Найденов е млад, неосъждан и няма криминални прояви. Съдействал е, макар час преди това да се е укрил. Изрично иска да подчертая, че случаят бе ревизиран лично от главния прокурор, заради факта, че бащата на Найденов заема важен пост в НАП. Още в самото начало стана ясно, че не е оказвано влияние върху разследващите органи. Найденов не е бил сам в колата. Единственият пряк свидетел е бил разпитан пред съдия и е потвърдил всички факти от изготвените експертизи. Налице са и отекчаващи обстоятелства – множество санкции на пътя и то само за 2 години, както и фактът, че е избягал от местопрестъплението. Аз ще настоявам за едно наказание от 3 години условно с 5 години изпитателен, както и отнемане на книжката за 4 години”, заяви Паскалев.

Каква е причината Ивайло Найденов да избяга след ПТП-то? Според защитата на младият мъж, страх и липса на шофьорски опит са довели до погрешното решение.

„Ивайло е имал едва от 2 години книжка. Опитът му зад волана е бил малък и след удара е бил в паника. Не е знаел какво да прави, бил е изплашен. Вместо да помогне е избрал грешното решение да избяга. Осъзнавайки какво се случва обаче, Найденов се е върнал, посочил е свидетел и е през цялото време е съдействал. По време на досъдебното производство той е бил с безупречно процесуално поведение. Не е претендирал за наложената му мярка за неотклонение. Аз също считам, че едно условно осъждане би изиграло ролята си”, заяви в съдебна зала адвокат Георги Кутрянски.

В последната си дума Ивайло Найденов не посочи каква присъда желая от съда. Той предостави това решение на компетенцията на магистратите.

В крайна сметка, след близо час съвещание, Окръжен съд определи съдбата на младежът. Той бе признат за виновен и наказан с три години условна присъда, с пет години изпитателен срок и лишаване от право да управлява автомобил в размер на пет години. Окръжен съд определи Найденов да заплати всички разноски по делото.  

Синът на данъчен №1 в Пловдив уби пешеходка с мерцедеса си

18 нарушения за 2 години - черното пътно досие на шефския син Найденов, убил жена в Пловдив