Арх. Илко Николов да изготви скица предложение за промяна на Общия устройствен план и да я съгласува с Националния институт за недвижимо културно наследство, реши Експертният съвет за устройство на територията  по време на повторното обсъждане на идейния проект за построяване на сграда на Операта в зоната зад Партийния дом.

Специалистите са на мнение, че на това място технически е възможно да се построи такава сграда, но с намалени обеми. Това може да се случи, ако например в зрителната зала има по-малко места за публика – около 700.

Промяната на ОУП е с идеята теренът да бъде отреден като зона за култура, а не за обществено ползване, както е сега. Само така ще стане възможно по-високото застрояване в посочения от „Дом на Пловдивската опера” терен. В идейния проект на арх. Николов, представен на Експертния съвет, застрояването  е 84%, а по ЗУТ зоните за култура допускат 80 процента.

„Умерен оптимист съм, защото членовете на ЕСУТ все пак ни дават тази опция.  Максимално бързо ще подготвя и внеса документите в НИНКН.  Наясно сме, че има Институтът има намерение да даде статут на Партийния дом като недвижима културна ценност, но ние по никакъв начин няма да променяме сградата”, коментира арх. Илко Николов.

Всъщност това решение на ЕСУТ е по-скоро насочено към това сградата да влезе в допустими обеми, без да се налага да бъде намалена драстично. Тепърва обаче ще стои на дневен ред и отново ще се обсъжда темата за мястото, както и ще трябва да се минава през процедура на съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Арх. Николов допълни, че в случай, че този проект отпадне, от фондация „Дом на Пловдивската опера” ще внесат предложение казусът с терен за изграждане на сградата за култура да бъде решен от експертна комисия.

Членовете на фондацията ще подготвят и предложение до Общинския съвет сцената в Дома на културата „Борис Христов” да бъде предоставена на Пловдивската опера, докато проблемът със собствена такава не бъде решен.

Това предложение обаче рискува да взриви артистичните среди, защото Бившият синдикален дом е единствената възможна сцена за гастролиращи събития на частни организатори, но и на трупи на театри от цялата страна.

Още след първото решение на ЕСУТ, когато специалистите препоръчаха този вариант за решаване на казуса на Пловдивската опера, частните организатори са се събрали и подготвят документи за регистрация на сдружение.  То ще брани възможността на всички да ползват сцената на Дома на културата, защото от години тя е шанс публиката под тепетата да гледа артисти като Мариус Куркински и всички негови колеги, които са на свободния пазар, а не част от трупата на конкретен театър.

Ще има ли Пловдив Опера? За съжаление меломаните са по-възпитани от футболните феновеКъде всъщност трябва да бъде сградата на Операта, от която се очаква да се превърне в емблема на града