Културен център-музей „Тракарт“ преустановява своята дейност в подлез „Археологически“, съобщиха от екипа с публикация в социалните медии.

В продължение на 20 години пространството се превърна в активна сцена за изложби, камерни концерти, театрални представления, премиери на книги, семинари, презентации и фестивали. Културен център-музей „Тракарт“ следеше и активно участваше в културната програма на Пловдив. Творците и публиката еднакво одухотвориха и оживиха пространството с хилядолетна история.

„След хилядите гости, които посрещнахме в музея, след хилядите културни събития, които организирахме, спечелихме публика, която можем да наречем наши приятели. Приключваме дейността си на тази локация, като приоритет на „Тракарт” винаги е била културата във всичките ѝ разновидности”, пише още в публикацията.

Екипът продължава работата си в изследователския център-музей на Главната на ул. „Княз Александър I Батенберг“ 25 и „Тракарт парк – център за съвременно изкуство на „Асеновградско шосе“ – 5-и километър, преди Аерогара Пловдив.

„Благодарим ви за времето, в което бяхме заедно в Културен център-музей „Тракарт“ и го превърнахме в едно емблематично, живо и одухотворено пространство”, коментираха още от екипа на Жорж Трак.

Припомняме, че концесионният договор беше сключен на 5 август 2003 г. за срок от 15 години. На 27 януари 2020 г. бе сключено допълнително споразумение, с което бе удължен срокът на действие до 31 юли 2023 г. или до обявяването на античната жилищна сграда "Ейрене" за паметник от световното културно наследство на ЮНЕСКО като част от груповия обект с мозайките на Пловдив.

„Водих кореспонденция в продължение на 3 месеца с Община Пловдив. Оттам ми отговориха, че обектът е публична общинска собственост и управлението му може да бъде поето само чрез нова концесия. Аз заявих готовност да кандидатствам отново, но ми бе казано, че подлез „Археологически” вече няма да бъде отдаван на концесия. Мъчно ни е, трудно разработихме пространството, за да се превърне в едно от средищата за култура, но както казват мъдрите хора, всичко си има начало и край”, коментира пред медията ни Жорж Трак, който от години се грижеше за обекта „Тракарт”. Там се намира античната жилищна сграда „Ейрене” с богати мозайки, която е недвижима културна ценност от национално значение.

Тепърва предстои да стане ясно кой ще поеме грижата за недвижимата културна ценност и самия културен център. По закон това би трябвало да е Археологическият музей. Подобна крачка бе предприета за Епископската базилика. Там РАМ пое грижата за мозайките, а ОИ "Старинен Пловдив" - туристическите и други дейности на обекта. Двустранни договори решават и управлението на Античния театър.