В следобеда на 27 юли, момче и негов приятел излезли на разходка на Младежки хълм, но подтикнат от любопитството, единият от младежите - 15-годишен, влязъл в тунел в скалата близо до детската железница, а пред входа и имало натрупани отпадъци.

Приятелят му отвън решил да запали огън на изхода на тунела. Последвало обаче силно задимяване и момчето, което било вътре, започнало да се задушава. Едва тогава тийнейджърите си дали сметка, че уж "невинната закачка" може да завърши фатално.

Веднага след подаване на сигнал в оперативния център на пожарната към мястото били изпратени два екипа- спасили и огнеборци. Свикнали на изключително високите нива на стрес в работата, те действали мигновено. Веднага намерили пролука и подали спасителна маска с живителни глътки въздух на момчето, като почти в същото време предприели акция по спасяването и изваждането му от тунела, дълъг близо тридесетина метра. Работата на спасителите била затруднена от скалистия терен и острите каменни ръбове, но те се справили и спасили детето.

Притеснена приятелка на майката - актрисата Светлана Атанасова, публикува пост в социалните мрежи, който има за цел да насочи вниманието към "скритите" опасности за децата"

Виждате ли тези дупки на Младежки хълм? Преди няколко дни синът на моя приятелка щеше да се задуши в една от галериите. От тиинейджъри. До деца десетина годишни. И кой знае какви други неясни типове. Подпалили гума. Объркани от тежкия дим. Някои от тях излизат и слава Богу се сещат, да звънят на пожарната. След часове, изкарват момчето от галерия, слава Богу е дишал през дупка колкото устата му. Ми ако димът беше по-бърз от инстинкта му. Благодарности за адекватната реакция на пожарна и бърза помощ.

Това ли трябва да се случи, за да се затворят тези опасни дупки? Какво да прави тя - майка на тийн? Да го гони по тепетата? И да крие гуми.

На колко нива не е свършена работа тук? Както виждате е подготвена друга гума. За палеж.

Страшно е Ей, хора. Това е сериозен проблем. Какво се прави в такива случаи? Кой помага и помага ли някой? Или се чака да стане инцидент и тогава започва соченето с пръсти и дълбоките съжаления? И “ следващия път…”

“Следващ път” не трябва да има. Нито сегашен. Нещо трябва да се направи. Да се затворят тези дупки. А като човек следящ криминалната хроника в Щатите, няма да казвам какви случаи има.

Какво да се прави! Дайте акъл! Аман! Стига! Кафа! Надявам се гражданското общество в Пловдив да реагира, защото официозите засега мълчат и прехвърлят отговорности за сигнали от април. Община на пожарна и обратно.

Ама наистина ли чакате нещо да се случи? Толкова ли е трудно да бъде зазидана? Два три чувала цимент и двайсетина тухли.

АМА НАИСТИНА ЛИ!

Ако не - ще съберем пари и ще я зазидаме. Само НЯКОЙ да се съгласи, че това е НЕГОВА отговорност. Хайде де! Гласност трябва да има тук. Публичност. И един сърцат човек, на когото му пука.

Добрутро. Хайде, Пловдив, събуди се! Запази децата си.

То не е само калдъръми и тепета. Хората, хората са важни!"

Това е просто една публикация във Фейсбук за някои. За други - за малко не се оказа най-голямата трагедия в живота им.

Едно дете, на 15 години, почти се задуши на 27 юли, топъл съботен следобед около 15 часа.

Как се случи всичко, разказва и майката на момчето Зорница Маринова:

„Децата отидоха да си играят на Младежкия хълм. Често се събират, групички от по 5-6 деца и отиват в парка. Живеем в района и те постоянно си играят там. На 27 юли обаче, когато са влезли в една от пещерите са запалили гуми и детето ми се е заклещило вътре. Останалите деца са излезли и веднага потърсиха помощ.

Самата пещера, може би преди е била бомбоубежище и има нещо като вход, 80 см. висок и за да се влезе вътре трябва да се пълзи. После се стига до галерия, където могат да се съберат 10-15 души и има ръкави, които водят в различни посоки. В един от ръкавите е останало детето и не е могло да излезе.

Още от месец април съм подавала множество сигнали към телефон 112 и всички отговорни институции в Пловдив да се постави някаква решетка или по някакъв начин да се запушат входовете на тези пещери. Те са много из Пловдив, не е само тази. Отговор и действия обаче няма. Темата за тези бомбоубежища стана актуална след множеството репортажи, заради войната в Украйна. И децата ги търсят, защото им е интересно.

Благодаря на бързата намеса на пожарникарите, които веднага реагираха и дойдоха на място и повече от 45 минути търсиха детето ми. Използваха дори въжета, защото пещерата е с множество разклонения. Ако не бяха те, може би детето ми щеше да се задуши. След като го изкараха имаше обгазяване и се наложи да го заведем в токсикологията, но за щастие е добре”, сподели майката.

Тя апелира за своевременна намеса на Общината и гражданска защита, за да не се повтори този инцидент и с други хора. По думите и там се събират не само деца и тийнейджъри, но и бездомници, които в студените месеци търсят начин да се стоплят и палят разни неща.

Развълнувана и безкрайно признателна от героичната постъпка на пловдивски огнеборци и спасители, майката на 16-годишно момче от Пловдив, благодари на екипа, помогнал на сина и. Тя изпрати и благодарствено писмо до регионалната дирекция 2 дни след случката, съобщиха от пожарната.

От пожарната изказват благодарност за колегите огнеборци станали герои в съботния ден:

Августин Занчев,
Тодор Георгиев
Ивайло Бозев
и на спасителите от сектор СОД:

Васил Жухов, Васил Стефанов, Кольо Кацаров и Красимир Добранов.

И разбира се на безценната координационна рабата на ст. инсп. Веселин Брадистилов- началкик на група "Оперативен център".
Респект към постъпката ви, момчета!