„Голямо саниране започва в Пловдив!”, „Дават 80 млн. лева за енергийно обновяване на блокове”, „Огромен интерес към санирането в Пловдив” – това са само част от заглавията, която излязоха през  последните месеци относно новата програма за енергийно обновяване.

Община Пловдив получи финансов ресурс от 80 млн. лева за енергийно обновяване на жилищните сгради през Плана за възстановяване, но почти сигурно няма да може да ги усвои.

Причината – недалновидни решения при подготовката на програмата и ограничения финансов ресурс за обследване и енергийна ефективност. Новата програма, която позволява санирането на блоковете,  има  изискване за задължително енергийно обследване и изготвянето на технически паспорт на сградата. Оказва се обаче, че малко са блоковете, които имат такива документи, а не са много и сдруженията на собствениците, можещи да си платят за такова обследване.

Преди две години Община Пловдив предприе правилни стъпки за подготовката на програмата, като пусна обществена поръчка за избор на фирма, която да извършва обследването на жилищните сгради. Сумата по нея обаче бе едва 1 млн. лева, като тя не може да поеме сериозният интерес към програмата за саниране.

Поради това и районните кметове са ограничени – те могат да подават жилищни сгради с обща квадратура до 32 000 РЗП, или общо 192 000 РЗП. Грубо това е около 4-5 блока на район, тъй като и условията на програмата дават приоритет на големите жилищни сгради.  

За сравнение Община Бургас пусна обществена поръчка и приготви 16 млн. лева за технически паспорти,  като дори изпрати общински служители от врата на врата, за да набере повече кандидати и да се усвоят парите.

Зам.-кметът Пламен Райчев, който е възложител на поръчката заяви, че е искал тя да е с много по-голям обем.

„Предложих 6 млн. лева да бъдат заложени в бюджета за технически паспорти и енергийно обследване.  Защото още тогава се знаеше какво ще стане – не са много хората, които могат да отделят средства  от 7-8 лв.  на квадрат за обследване. Въпреки това се взе решение да бъдат осигурени само  1 млн. лева”, каза Райчев.

Договорът с консорциума „Проект консулт” е за 7,8 лв. за обследване  и технически паспорт на квадратен метър. Районните кметове пък вече подадоха първите 11 блока за безплатното обследване.

Най-големият от тях  е в район „Централен”, който е на ъгъла на бул. „Руски” и „6 септември” с големина от 22 000  РЗП. В централния район са дадени още два блока, които  се намират на ул. „Капитан Райчо”  85-89 и 73-77.

В район „Източен” също блоковете са три -  ул. „Ландос” 5- 15, блокът на ул. „Босилек” и ул. „Буня” и сградата на ул. „Месемврия” 5-9. В „Тракия” са одобрени също три блока с номера 42, 3 и 50. В район „Южен” е зданието на ул. „Братя Шкорпил” 1 -11 и в „Западен”  - ул. „Царевец” 16- 34.

Крайният срок за кандидатстване по цялата програма е до края на месец май. Настоящият първи етап предвижда интензитетът на безвъзмездната финансова помощ да е 100% от допустимите разходи.

Следващите етапи започват да се включва и собствено самоучастие на собствениците,  като финансирането от Европа при тях ще бъде до 80%.

Допустимите дейности са подмяна на дограми – прозорци и врати , изолация на стени, покриви и други; реконструкция на вертикалната система за отопление в хоризонтална, както и поставянето на соларни системи.

Голям интерес към новата програма за саниране в ПловдивСградите, в които над 95% от собствениците са дали съгласие да участие, събират най-голям брой точки в класирането

Започва голямото саниране! Вече приемат документи, за Пловдив сумата е 80 млн. леваОбщият размер на средствата за тази процедура е в размер на 1 129 881 600 лева

Отпускат 80 млн. лева за новото саниране в Пловдив, соларните панели няма да са допустимиВкарват и съвсем малки жилищни сгради в новата програма