Най-ранният надпис, даващ информация за Филипопол, градските институции, създаването на Общото събрание на провинция Тракия и водещата роля, която градът получава по времето на император Домециан, се превърна в опора за ферма, която е част от инфраструктурата на спектакъла "Нощ на звездите". Събитието трябва да се проведе тази вечер от 20:30 часа на древната сцена и въпреки заявлението на организатора Енчо Керязов, че археологическата недвижима културна ценност от национално значение по никакъв начин няма да бъде увредена и всичко, което се случва, ще е в рамките на съвременната сцена, снимките показват друго.

Гости на спектакъла ще бъдат президентът Румен Радев и министърът на спорта Димитър Илиев.

Кадрите ни изпрати арх. Слави Славов – ръководител на Регионален инспекторат за опазване на културното наследство в Южен централен район за планиране при Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в Министерство на културата, провокиран от публикация на медията ни от пресконференцията, която организаторите дадоха в навечерието на събитието.

Без съмнение инициативата на Енчо Керязов е благородна - да популяризира талантите на Бългрия и да предложи на публиката незабравимо преживяване от световна класа с артисти, които рядко можем да видим в нашите географски ширини. Това обаче не отменя големия ни ангажимент да оставим НЕЩО на наследниците си. Използвайки древните структури за подпора на еднократно събитие с тежки декори, рискуваме те да бъдат унищожени. Едва ли някой има съмнение в това!

Въпросът е как ще реагира Министерство на културата при положение, че неин служител е констатирал нередности. Община Пловдив, която също има ясно вменени задължения за управлението на недвижимата археологическа ценност от национално значение, също е длъжна да предприеме действия. Все пак тя стопанисва древната сцена и във взаимопредавателния протокол има ясно посочени ангажименти - Античният театър е преди всичко и най-вече недвижима културна ценност от национално значение. Основната мисия на стопанина е да я представя, обгрижва, да спазва Закона за културното наследство. А там ясно е посочено: "Достъпът до недвижимата културна ценност с цел нейно кратковременно ползване извън предназначението ѝ - изнасяне на концерти, представления, заснемане на филми и др., се осъществява при спазване на предписанията за опазване и при условията на чл. 33 от и Наредба № Н-4 от 8.10.2013 г. за условията реда за представяне на културните ценности”.

Според посочения член, когато не се предвиждат намеси в границите на културната ценност, в Националния институт за недвижимо културно наследство за съгласуване трябва да бъде представено писмено заявление с описание на планираните дейности и писмено съгласие на Община Пловдив. Ако обаче са предвидени намеси, влиза в сила чл. 83, ал.1 и чл.84 от Закона за културното наследство. Това означава, че събитието може да се проведе само след съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство и подпис на министъра на културата или оторизирания заместник-министър.

При проверка тази сутрин стана ясно, че въпросните ленти, които бяха захванати за колоната, са отстранени. По думите на специалисти, които от години работят на Античния театър, най-вероятно става дума за временно укрепване при монтажа. Независимо от това дори и временно подобни намеси са недопустими.

Вероятно мнозина ще реагират негативно и ще кажат, че в крайна сметка Пловдив е жив град. Остава въпросът даваме ли си сметка, че и след нас има днес и ние сме тези, които трябва да съзидават, а не да създават предпоставки да рушат.

Снимките, които ни изпрати арх. Слави Славов

Снимки от тази сутрин - сините ленти вече са свалени и са в основата на фермата