Преброяването на населението у нас вече е в ход от няколко часа. До края на 2021 година ще има данни за това колко хора живеят в Пловдив и областта. Това казаха по време на брифинг в Областна управа днес директорът на Териториално статистическо бюро - Юг Кристина Захариева и Валентин Точев, който е отговорник за преброяването на територията на област Пловдив. 

На срещата бяха разяснени основни аспекти от преброяването на населението и жилищния фонд. Онлайн кампанията започна в полунощ днес и ще продължи до 17 септември. Вторият тур от процеса продължава от 18 септември до 3 октомври с преброители по домовете. Най-важно е да се отбележи, че всички хора, които са се преброили онлайн трябва да предоставят на анкетьорите код, който се генерира при фиширането на онлайн анкетната карта. 

"Данните, които се добиват от преброяването са изключително важни и ще се използват в следващите 10 години. От тях зависи например финансирането на общините, тъй като то става на база броя на населението и има разлика при такива с население под и над 10 000 души", обясни областният управител на Пловдив Ангел Стоев. 

Кристина Захариева представи основни аспекти от целите, обхвата и методиката на преброяването и още веднъж призова хората да се преброят сами онлайн. 

"Разчитаме, че 70-80% от хората в Пловдив и областта ще се преброят онлайн. Искаме да подчертаем, че самоанкетирането отнема средно около 20 минути, докато процесът с преброител ще отнеме до 1 час. Призоваваме хората да се преброят онлайн и да имат търпение, в случай, че възникнат проблеми с отварянето и зареждането на платформата. След регистрация в системата те могат да попълват картата и в период на няколко дни, само трябва да се уверят, че запазват промените. Веднъж подали формуляра, ще получат код и вече няма да могат да нанасяте корекции. Най-важно е да знаете, че всички данни, които хората попълват в преброителната карта, са защитени и по закон могат да се използват само за статистически цели, не се предоставят на други институции и не могат да бъдат използвани за доказателство в съда. Няма опасност те да изтекат", увери Захариева.

Тя призова още хората да съдействат на анкетьорите. Националното преброяване е задължително и всеки, който откаже да се включи в него по закон трябва да бъде санкциониран, като глобата е в размер на 160 лева.  

Регистрацията на домакинство в портала изисква само един валиден имейл, от който да потвърдите самоличност, а от там нататък регистрираният описва къде живее, аспекти, касаещи енергийната ефективност на жилището, както и информация за живущите в домакинството му. От Областна управа и Община Пловдив призоваха всички служители в местната и държавната администрация да се преброят онлайн и ако могат да помогнат или директно да регистрират и преброят и свои близки и роднини, които нямат достъп до интернет. Със същия призив излязоха и от Териториалното статистическо бюро, като подчертаха, че всеки може да помогне и да извърши процедурата за свои съседи, приятели и други лица, които изразят желание, но нямат необходимата техническа инфраструктура  - интернет и устройство с достъп до него. 

Сред най-обсъжданите въпроси по време на днешното представяне на старта на кампанията бяха на кой адрес трябва да се преброят хората, кой трябва да попълни анкетната карта, какви данни са нужни и какво да очакваме при среща с преброител. 

1. Адрес - Всеки трябва да се регистрира на адреса, на който живее, без оглед дали той е разписан като негов постоянен или настоящ в документите му за самоличност. Тези данни няма да бъдат предоставени на трети страни и съответно лицето няма да бъде санкционирано при несъответствия между заявеното и адресната регистрация. Няма значение чия собственост е жилището, което обитава и дори дали то е законно. Никой няма да изисква документ за него. Всички, живущи в чужбина, ще се преброят в страната, в която живеят. Сайтът за преброяване е достъпен само от български IP адреси. 

2. Актуалност на данните - Референтната дата, към която трябва да са вписват данните от домакинствата е 7 септември. С други думи, ако се роди дете след първата минута на 7 септември, то не трябва да бъде вписвано в анкетната карта и обратно, ако човек почине след 7 септември, той трябва да бъде вписан при преброяването. 

3. Чувствителни данни и документи - При преброяване от анкетьор на място, той няма да изисква вашите документи за самоличност. Информацията, която вие му подавате е единствената, която той има право и задължение да впише. Данните ви няма да бъдат използвани по какъвто и да е начин, извън обобщените справки за целите на преброяването. Всеки има право да отговори на въпросите в анкетната карта, така както прецени. 

4. Онлайн и офлайн преброяване - Ако сте се преброили онлайн, системата ще генерира 15-цифров код, който вие трябва да предоставите на преброителите, които тръгват от 17 септември. В случай, че ще отсъствате от дома си през целия период до 3 октомври, можете да залепите номера на врата или да го дадете на свои съседи, като предупредите, че ще отсъствате. Преброителите пък ще имат ангажимент да поставят съобщение кога ще преминават през съответните жилищно блокове например, като така да се улесни срещата с хроата. Всички, които не са се преброили онлайн, ще трябва да бъдат анкетирани от преброител, назначен от НСИ, който ще ги посети на адрес. Ако откажете да бъдете преброен, анкетьорът е длъжен да подаде тази информация към НСИ, а това от своя страна ще доведе до санкции. 

Повече информация може да намерите на портала за преброяване - https://census2021.bg/

На 13 септември в близост до бившата сграда на БНБ в Пловдив, разположена на Малката Главна на Пловдив, ще се проведе изложба на НСИ във връзка с преброяването на населението.