ОП ”Зооветеринарен комплекс“ и дирекция „Екология и управление на отпадъците“ на Община Пловдив организираха национална среща под тепетата, в рамките на която се обсъдиха добри практики за овладяването популацията на безстопанствени кучета.  Срещата се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ и предизвика голям интерес, а към нея се присъединиха представители на общински и частни приюти, както и неправителствени организации от страната.  

 А причините за търсенето и обмена на добри практики са две основни − хуманно отношение към безпризорните животни и намаляване риска за гражданите.

 Йорданка Цонева, представител на отдел „Екология и управление на отпадъците“ в Пловдив, подчерта, че в интерес на всички големи и малки общини в Пловдивско е да вървят ръка за ръка:

Решат ли се проблемите в съседните общини, по косвен начин ще се облекчи и Община Пловдив. В наш интерес е всички да вървим с еднаква скорост. 20 години работим, за да имаме прогрес, защо да не спестим това време на останалите приюти в страната“, коментира Цонева.

Като работещ модел за справяне с безпризорните животни в рамките на общините се посочиха масираните социални кампании и работата в партньорство с неправителствения сектор и доброволци. Това е начина и да се „пресуши извора“ на проблема, а именно нарастването на броя на популациите и контрол при домашните и дворните кучета, сподели Мартин Жлябинков, представител на община Перник, в чийто приют се отглеждат около 150 кученца. В Пловдив са 85.

В разговор директорът на ОП „Зооветеринарен комплекс“ Георги Божев представи данни, че от първо число на 2021 година 100 кучета са осиновени след приемане в приют. Добрата практика на Община Пловдив се оказа възможността за обратна връзка с осиновителите на кучета, тоест животното не се поверява безконтролно, коментира Цонева. Тя сподели, че дори е била направена наскоро среща с всички одомошени кученца от приюта за кучета на Пловдив.

 „Искам, когато отида на работа, там да не видя нито едно куче. Мечта ми е, а това ще рече кучетата да са при грижовен стопанин, а Общината да разполага с допълнителни пари, които няма да отделя за приюта, а ще разпредели или за детски градини, или за общински болници“, сподели с усмивка директорът на ОП „Зооветеринарен комплекс“, като сподели, че бюджетът , които общината делегира на приюта  за безстопанствени кучета в Пловдив е приблизително 500 000лв.

Те отвориха темата и за агресивните кучета, като в разговор със секретаря на община Перник Мартин Жлябинков пък бе обявено, че най-трудно е предизвикателството с агресивните кучета. Поставен бе акцент на факта, че при приемането на такова куче се отделя много внимание за социализацията му с другите животинки в приюта, както и за адаптацията му към бъдещите стопани. Затова одомошаването в подобни случаи се превръща в плавен процес, съпроводен с много ангажираност, дресировка и любов, разбира се.

Отбеляза се още, че голям брой от българските кучета всъщност се осиновяват в чужбина или се препращат на специализирани организации зад граница.

Именно подобно интернационално партньорство е позволило на община Русе да достигне до 60% осиновяване на обработени и кастрирани кучета от приюта им. Община Пловдив има намерение да взаимства опит и от тях. Колкото до процентите тук – очаква се в Пловдив до края на годината да достигнат 50%, поясни Георги Божев.

В рамките на срещата се спомена още, че Община Пловдив поддържа своя страница във Фейбук, където се качва информация за всяко едно от кученцата в общинския приют на града. Вижте Кучетата на общинския прият в Пловдив