Агенция "Блумбърг" представя десетте най-кошмарни сценария за световната политика и икономика, които може да станат реалност през 2016 г. - от унищожаване на петролните залежи на Близкия изток до Доналд Тръмп като президент на САЩ, пише Дневник. Агенцията е интервюирала десетки дипломати, геополитически стратези, консултанти по сигурността и икономисти, които са направили възможно най-песимистичните прогнози за догодина.

Сценарий № 1 – Започва световен недостиг на петрол 

"Ислямска държава" атакува стратегическата инфраструктура на държавите - производители на петрол в Близкия изток. В същото време избухва ново насилие по делата на река Нигер, където има богати залежи от суровината, а във Венецуела се извършва преврат. Алжир изпада в политически хаос заради смъртта на президента Абделазис Бутефлика. Саудитска Арабия и другите членове на Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), не успяват да задоволят търсенето и настава световен недостиг. Цената на суровината скача до 100 долара за барел, Китай изпада в рецесия. Ядрената индустрия набира сила, както и компаниите за обновяема енергия.

Сценарий № 2 – Великобритания напуска ЕС 

Премиерът Дейвид Камерън свиква референдум през юни, много по-рано от предвиденото, за да сложи край на несигурността за бъдещето на Великобритания. Кметът на Лондон Борис Джонсън повежда кампанията за излизане от ЕС и побеждава, наблягайки на популистки слогани и страх от бежанската вълна. Камерън подава оставка, на негово място идва Джонсън. Глобалните банки и хедж фондовете се местят на континента, за да запазят достъпа си до свободния пазар, скоро производителите правят същото. Започва дълга рецесия, докато инвеститорите изчакват предпазливо. Лирата се обезценява, основният индекс на Лондонската борса FTSE 100 пада рязко, а Bank of England вдига лихвите, за да предотврати изтичането на капитал. Шотландия обявява втори референдум за независимост.

Сценарий № 3 – Кибератаки срещу големите американски банки 

Руски и ирански хакери започват съвместни атаки срещу американския финансов сектор в отговор на наложените санкции. Доверието във финансовата система пада, заемодателите ограничават тегленията, а Федералният резерв спира по-нататъшното вдигане на лихвите. Доларът поевтинява, акциите също, инвеститорите започват да изкупуват имоти и злато. Приходите на компаниите за киберсигурност се увеличават сериозно.


Сценарий № 4 – ЕС се разпада 

Серия терористични атаки, подобни на тези в Париж, удря европейските градове. Германският канцлер Ангела Меркел е принудена да подаде оставка заради бежанската си политика. Лидерката на Националния фронт Марин льо Пен оглавява възхода на националните популистки организации, които поощряват ксенофобските и икономическите страхове. Става все по-вероятно тя да заеме президентския пост във Франция. Ценните книжа на Гърция и Португалия поевтиняват, след като правителствата им отказват да въведат икономическите политики, поискани от наследника на Меркел. Гърция излиза от еврозоната заради пазарния срив. Всички гадаят кой ще бъде следващият.

Сценарий № 5 – Икономиката на Китай пропада, армията е във възход 

Икономиката на Китай се оказва в много по-лошо състояние, отколкото показва официалната статистика. В главните производствени градове започват бунтове, Пекин ограничава социалните медии още повече и започва да търси начини да разсее населението. Новият президент на САЩ изпраща още военни кораби в спорните територии в Южнокитайско море и засилва подкрепата си за новото антикитайско правителство в Тайван. Пекин заплашва с военни действия. Патовата ситуация в открито море прекъсва корабните доставки и въздушните пътувания. Цените на петрола скачат заради спрените товарни кораби, оръжейните компании забогатяват.

Сценарий № 6 - Израел напада Иран

Президентът Барак Обама е в края на мандата си и американците са разсеяни от наближаващите президентски избори. Израелският премиер Бенямин Нетаняху демонстрира страха си от ядрената сделка, като напада атомните разработки на Техеран. Това разпалва още повече конфликтите в Близкия изток и засилва подкрепата за агресивно настроените президентски кандидати в Америка. Споразумението с Иран се разпада. Петролът и златото поскъпват, новите търговски сделки с Техеран са замразени, от което страда най-много Европа.


Сценарий №7 - Руският президент Владимир Путин изолира Америка

Путин надхитря Обама, организирайки предаване на властта в Сирия като част от сделка за регионална борба срещу "Ислямска държава". Бежанският поток към Европа спира и това облекчава натиска върху Ангела Меркел и другите европейски лидери. Канцлерът се предава на европейското бизнес лоби, което твърди, че е дошло време за премахване на санкциите срещу Русия заради анексията на Крим. Путин укрепва позициите си в Близкия изток и разширява влиянието на Русия извън бившия СССР.  Рублата и руските акции поскъпват, също както и европейските хранителни продукти.

Сценарий №8 - Климатичните промени стават по-интензивни

Въпреки климатичното споразумение, постигнато в Париж, планетата преживява още една година на рекордни жеги. Явлението "Ел Ниньо" води до горски пожари в Югоизточна Азия, а сушата унищожава посевите и домашните животни в Австралия. В Южна Африка започва недостиг на вода и бизнес дейностите спират. Най-големият воден резервоар в света – на границата между Зимбабве и Замбия, вече не може да произвежда енергия. Посевите между Атлантика и Черно море измират, загубени са и лозята. САЩ преживяват най-страшната си зима от десетилетия и президентът обявява извънредно положение.

Сценарий №9 - Южна Америка пропада икономически 

Падането на президента Дилма Русеф отприщва вълна от политически съперничества в Бразилия и страната става неуправляема. На протестите често избухва насилие. Президентът на Венецуела Николас Мадуро прибягва до армията, за да си върне контрола над икономически нефукционалната държава. Новият президент на Аржентина Маурисио Макри не успява да изпълни предизборните си обещания, контролът над валутата остава в сила, сделката за дълговете не се осъществява. Лихвите скачат в целия континент, водейки до самосбъдващ се цикъл от фалити, уволнения и повече социално недоволство. Реалът се срива, мексиканското песо стига дo рекордно ниски нива.


Сценарий №10 - Доналд Тръмп става президент на САЩ


Тръмп да изпълнява предизборните си обещания – преработва данъчните закони и затяга имигрантските политики особено спрямо мюсюлманите и мексиканците. Разширява и армията. В победната си реч той повтаря, че ще обяви Китай за валутен манипулатор и ще започне агресивен икономически шпионаж. Това обтяга отношенията с Пекин. Междувременно Тръмп обещава да изпълни и другите си закани – да построи стена по границата с Мексико и да я следи с безпилотни самолети и 25 000 агенти.