Министерство на културата има готовност да стартира процедурата за ремонт и реконструкция на Концертна зала в рамките на месец и половина. Това каза министърът на културата Кръстьо Кръстев по време на посещението си в Пловдив за откриването на конференция на ЮНЕСКО в Малката базилика. Той уточни, че този път подходът ще бъде различен, за да са сигурни, че най-сетне ще се пристъпи към реални действия. За целта ще бъде отправена покана към четири фирми, които са изпълнявали подобни обекти, каквото е едно от изискванията на заданията на обществената поръчка.

„За нас не е просто важно да изберем изпълнител, но и да гарантираме високо качество. Става дума за зала, за която има много специфични изисквания по отношения на акустиката, както и специални платформи, които ще премодолират залата”, каза Кръстю Кръстев.
 
Министърът на културата допълни, че ако трябва ще бъдат поканени чужди фирми, защото не са много българските, които отговарят на условието участниците да имат поне един изпълнен обект с предмет и обем на Концертна зала в последните пет години. Тоест да са строили, ремонтирали или реконструирали сграда за обществено обслужване в областта на културата и изкуствата с капацитет от 200 до 1000 места. В Номенклатурата на видовете строежи такива сгради са музеи, библиотеки, читалища, художествени галерии, центрове за научно-техническа информация, архивохранилища, кинозали, концертни, оперни, театрални и др. зали, танцови зали, циркови зали, естради, обществени клубове, читалища, многофункционални зали с културно просветно предназначение.
 
Припомняме, че именно липсата на подобен обект, изпълнен от кандидатите Парсек Груп ЕООД и ДЗЗД Рея, накара Министерство на културата да спре обществената поръчка в началото на тази година. Прогнозната стойност на ремонта и реконструкцията на Концертна зала е 10 090 679,70 лв.
 
Кръстев коментира и темата за Дом на пловдивската опера и заяви, че всичко е въпрос на разговори, защото на този етап няма нищо конкретно, а трябва да се мисли и работи по подобен проект много отговорно.
 
"Такива сгради стават символ на града", подчерта министърът и допълни, че  подобен проект изисква огромен ресурс и не може това да се случи "ей така".