Пловдивски дрифтър осъди Трето РУ и се измъкна от 3000 лв. глоба и отнемане на книжка за срок от една година. Т.К. обжалва решение на Районен съд-Пловдив, с което бива осъден затова, че извършва опасни маневри с автомобила си.

Всичко започнало с това, че вечерта на 15 март 2021г. шофьорът  се движел с БМВ-то си по бул. „Дунав“ в посока кръстовището с бул. „Васил Левски“. На светофара спрял на червено. След зелен сигнал подал газ и при навлизането в кръстовището, преднамерено загубил контрол върху задната ос на автомобила, която тръгнала настрани. За да запази контрола върху автомобил, обърнал предните гуми на обратно. Така задната част на автомобила навлязла в съседната лента на движение.

Полицаи от Трето районно обаче се намирали наблизо. Спрели го за проверка и написали акт за нарушаване на Закона за движение по пътищата.

Според Т.К. обаче обвинението на органите на реда било незаконосъобразни. Затова обжалвал в срок решението на съда за глоба от 3000лв. и отнемане свидетелство за управление на МПС за срок от 12 месеца. Предявил и желание да му бъдат обезщетени разноските за адвокат.

От своя страна, Трето РУ – Пловдив оспорва касационната жалба на Т.К.  и претендира за разноски по делото. От полицията не били съгласни и с посоченото от жалбоподателя възражение за адвокатското възнаграждение, защото било завишено.

Когато разгледали оспорването на наказанието, магистратите счели, че то следва да се отмени, тъй като  се установява „бланкетно посочване на изрази като „извеждане извън контрол, чрез презавиване, до загуба на сцепление…“, а самото фактическо описание е твърде общо“.

Според съда липсва важна конкретика както в акта, така и в наказателното постановление.

„Имаме вменено едно „…рязко завиване на ляво…“ и нищо друго, последвано от бланкетен израз за извеждане извън контрол на автомобила, загуба на сцепление на предните гуми, но не се сочи какво е последвало от това. Или ако е имало последица от това е следвало да се посочи“, заявяват магистратите в обосновката си.

Освен това според тях е следвало да се посочи, че пътната настилка е била мокра.  При тези обстоятелства остава хипотезата, че маневрата на шофьора би могло да се е дължала на пътната обстановка.

Съдът обаче се съобразява с възражението на полицията за високата цена за адвокатското възнаграждение, поискана от Т.К.

Спрямо изложеното становище, магистратите взели решение да отменят наложеното на Т.К. наказание от глоба в размер на 3000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 12 месеца.

Съдът осъдил ОД на МВР Пловдив да заплати на шофьора съдебните разноски за в общ размер на 880лв. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.