В България е налице интересен контраст по отношение на раждаемостта. Същата намалява, но пък се увеличава броят на ражданията със секцио. Вече повече от 40 % от българките предпочитат оперативна намеса за изваждане на плода от тялото им.

Темпът на процентите се покачва всяка година и ако продължи, няма да е далеч времето, в което нормалното раждане ще е като „изключение от правилото“. Зачестилите проблеми в майчиното здравеопазване и грижи ясно индикират, че е назрял моментът да се предприемат всеобхватни действия за информираност относно раждането и родилните грижи, предоставяни у нас. Водени от неумолимото си желание и кауза да повдигаме здравната култура и да предоставяме здравословна информация на всички, ние от Холистичен център Трансмед имаме мнение по въпроса.

ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ Е РАЖДАНЕ – ЗАБЛУДА!

В българският тълковен речник четем, че оксиморонът е съчетание на привидно несъчетаеми, противоположни понятия (антитези), което създава контрастна изразителност на тяхната образност. Например „сладка мъка“ , „дървено желязо“, или……“родих секцио“.

Изваждането на плодът от утробата на майката чрез секцио, може да се нарече всичко друго, но не и раждане. Защото раждането е процес. Процес, в който активна роля играят мама, бебе, акушерката, гинеколога, анестезиолога, тате (ако му стиска), сестрата и …. Господ. Може и в обратния ред. Процес, който започва с първите родилни контракции и завършва с излизането на бебето през родовия канал, влагалището, на мама. Там, откъдето е започнал процеса, с навлизането на сперматозоидите на тати, е и неговият логичен край. Само посоката е различна. Всичко друго е неестествено, против природата и човешката еволюция.

Само за съпоставка – женската на синия кит, най-големият бозайник на планетата, ражда по едно малко, което държи 11 месеца в утробата си. Малкото е с дължина около 7 метра и тегло около 2700 килограма в момента на раждане. Питате се как успява без упойка ли?

Лесно. Просто прави това, което майка й, баба й, пра-пра баба й също са правели стотици години наред. Изпълнява своята функция на майка, такава, каквато й е предопределена от природата. И бъдете убедени, че дори и да можеше да избира начина си на раждане, женската на синия кит, би родила естествено, а не чрез секцио в някоя специализирана ветеринарна подводница. Абсолютно същото се отнася и за жената на слона, която носи 22 месеца малкото слонче в корема си. И пак си го ражда естествено. Природа. Но ние май се откъснахме от нея…

Така че, мили български жени, ако искате да се наричате майки в пълния смисъл на думата, бъдете активна част от Процеса, а не негови (упоени) свидетели!

ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ Е ПО-ЛЕКО ЗА МАЙКАТА – ЗАБЛУДА !
Първо, това е ОПЕРАЦИЯ. Второ, това е ОПЕРАЦИЯ и трето…..това е ОПЕРАЦИЯ ! Колкото и сладко и невинно да ви звучи „Секциото“ , особено от устата на АГ-специалист на частна практика, който най-вероятно се възползва от вашите страхове от нормалното раждане, че даже и ще ги усили.

Като такава, всяка операция крие достатчно на брой рискове. И въпреки че сериозните и непредвидимите рискове, са твърде редки в съвеременната медицина, според последните проучвания майчината смъртност след цезарово сечение е по-висока от тази след нормално раждане. Какви са причините? Кръвозагубата по правило е по-голяма от тази при нормално раждане. Възстановителния период е значително по-дълъг от нормалното раждане, като в първите часове бременната не е в състояние да се грижи за бебето, буквално липсва контактът майка-бебе.

При повторна бременност усложненията са по-чести, като някои от тях са потенциално много опасни – предлежаща плацента (placenta praevia), враснала плацента (placenta accreta), руптура на матката. Веднъж направено, цезарово сечение, до голяма степен предопределя, че при следващата бременност отново ще се приложи цезарово сечение, защото матката е необратимо „повредена“. А е такава , защото е разрязана, по време на ОПЕРАЦИЯ. Не на последно място, всяка една операция е предпоставка за развиване на вътрешноболнични инфекции. След операция също така остава белег от разреза, който в повечето случаи е фин и незабележим, но понякога може да е доста груб. Според зависи кой реже и шие след това.

ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ Е ПО-ЛЕКО ЗА ПЛОДА – ЗАБЛУДА!

Широко разпространена заблуда е, че цезаровото сечение е по-щадящо за бебето. Всъщност, рязкото изваждане на плода от матката може да създаде реален проблем с адаптацията на бебето. Бебетата, които виждат бял свят след Цезарово сечение, претърпяват епигенетични промени (изменения в гените, в резултат от средата), според проучване, публикувано в Американския журнал за акушерство и гинекология. Опасността е толкова по-сериозна, колкото по-рано (преди термина) е извършена операцията. Статистиката показва, че при планирано секцио преди термина, по-често се налага новородените да бъдат приемани в интензивните неонатологични отделения. От друга страна, липсват каквито и да е доказателства, че новородените след цезарови сечения са в по-добро състояние от новородените след нормални раждания. Индиректно доказателство в този смисъл е фактът, че въпреки значително увеличения брой цезарови сечения, не се наблюдава еквивалентна положителна промяна в състоянието на новородените.

А и само помислете, какво се случва в съзнанието на всичкоразбиращия бебо, лежащ удобно в корема на мама в 9-тия месец. Там, където е прекарал цели 9 месеца. В една топла и удобна, приятелска, полутъмна, водна среда. Изведнъж …. хоп! И всичко свършва за миг. „Приготвяй се, имаш 1 минута да напуснеш…матката!“ Като в някакъв тотален бебешки „Биг Брадър“ на абсурда. Стресиращо, нали?

Доста прилича на бързо войнишко събуждане, не на плавно, постепенно такова, в което събуждащия се бебо е с ясното съзнание какво точно става и накъде е тръгнал.
Мами, запомнете. При нормалното, естествено раждане, вашето бебе, е активен участник в родилния процес. То дава сигналът, че е готово и процесът е завършен, вие поемате, акушерката помага и така до финала. Всичко друго е насилие. Над вас, над бебебето и над природата. Освен ако няма чисто медицинска сериозна причина за секцио. И това е живата истина!

ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ ИЗЛИЗА НА СМЕТКА – ИСТИНА!

В България много от лекарите и болниците насърчават майките да прибегнат към секцио, защото е финансирано от НЗОК по клинична пътека. Цезаровото сечение е на сметка, особено ако сте директор или работите в частна АГ-болница, по възможност – пловдивска. В подкрепа на думите ми, нека видим резултатите от едно много кратко и нагледно изследване, като изводите отставям за вас. Или поне на мислещите от вас. В началото на 2015-та година, д-р Стефан Константинов, акушер-гинеколог и бивш министър на здравеопазването от първия мандат на ГЕРБ, публикува в списание „Акушерство и гинекология“ свое собствено изследване. В него д-р Константинов се опитва да установи дали пък броят на извършените цезарови сечения е различен, в зависимост от собствеността на болницата. Като източник на официална статистика, той си служи с данните от регистъра на ражданията към Националния център за опазване на общественото здраве (НЦООЗ). Ха сега, познайте какво установява?!

Фактите са меко казано шокиращи, защото делът на ражданията със секцио в частните болници е около цели 60%, или с 20% повече от средното за страната. Като в отделни частни лечебни заведения този дял стига, забележете – 80% ! За сравнение – в общинските и държавните болници цезаровите сечения са около 32 и 34% . Та, каквото и да ви говорят (АГ специалистите с частни кабинети и практики в частни болници) мили мами, имайте си едно наум, че все пак говорим за ПАРИ и БИЗНЕС. Точно така, бизнес с вашето бебе !

Само за статистиката – миналия юни, раждане по метода секцио в модерната АГ „Селена“ гр. Пловдив, е струвало 1490 лв. За сравнение – в най-голямата болница в Пловдив – УМБАЛ „Свети Георги“, официалният ценоразпис за допълнителни услуги (защото раждането е безплатно), е следния : избор на екип -350 лв., ВИП стая за ден – 30 лв. УЛТРАВИП стая – 60 лв. Ако родилката пожелае раждане в басейн подводно – 300 лв. Е, не е като 1500 лв, нали?

ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ УВРЕЖДА ДЕЦАТА – (все още недоказана) ИСТИНА!

Изследвания публикувани в статии, в авторитетни медицински сайтове („medicalnews“ и „naturalnews“) показват, че Цезаровото сечение води до по-висок риск от заболявания като диабет от първи тип. Проблемът е, че механизмът, по който болестите се свързват с типа раждане, все още не е съвсем изяснен. Въпреки това, професор Томас Екстрьом от Каролинския институт в Стокхолм, Швеция, предприема важна стъпка в тази посока с последната си публикация в Американското издание за акушерство и гинекология. В това проучване той иска да открие механизъма, по който раждането на бебето може да въздейства на клетъчно ниво, под формата на епигенетични промени в ДНК. Екстрьом открива по-високи нива на метилиране в стволовите клетки на 18 бебета, родени с Цезарово сечение, отколкото при 25 нормално родени деца. Метилирането представлява присъединяване на метилна група СН3 към една от базите на ДНК, цитозин. Метилирането е процес на промяна на функциите, които се изпълняват от едни или други гени в ДНК като се запазва структурата на наследствената молекула. Метилирането е основният път, чрез който факторите на околната среда могат да променят изразяването на генетичните характеристики.

След по-детайлно изследване, той разкрива сериозни статистически различия в метилирането в над 350 области, най-сериозната от които влияе на имунната система. „По време на стандартното раждане плодът е изложен на повишено ниво на стрес, което има позитивно влияние за подготовката на бебето за живота извън матката. Това активиране на защитните системи на плода не възниква, когато се извършва Цезаровото сечение. Вероятно това е причината за забелязаните разлики между групите деца“, заключава Екстрьом. Професорът отбелязва, че епигенетичните промени могат да бъдат краткосрочни или дългосрочни, но още е твърде рано да се правят предложения. Въпреки това е особено притеснително, че някои епигенетични ефекти могат да бъдат не само перманентни, но и да се предават на следващите поколения.

СЕКЦИОТО Е НАМЕСА В БОЖЕСТВЕНИЯ ПЛАН – ИСТИНА!

Ако мислите, че няма божествен план за точният ден и час за раждане на вашето бебе, значи мислите в грешната посока.

Ще подкрепя тезата си с няколко цитата от Учителя Петър Дънов :

„За всяко раждане има строго определени математически дати. Има дати, в които не е възможно да се роди човек.“

„Родителите са само условия за дохождането на детето, а то всъщност се ражда от друго място.“

„Ако някое дете се роди през месец май, чувствата му вземат надмощие, това дете ще чувства повече, ще мисли по-малко. Месец май предразполага към ядене и пиене, музика, удоволствия. „

„Ако някое дете се роди през декември при пълнене на Луната, то ще бъде заставено да мисли. Умът ще работи в него повече от чувствата. Защото е родено зимно време в студа. Студът е едно неблагоприятно условие в живота. Лошите условия заставят човека да мисли. Чрез мисълта той разрешава и най-мъчните си задачи.“

Автор: Христо Андонов/ Supermama-bg

TNS.bg