ДПС поиска премиерът Бойко Борисов да представи пред депутатите резултатите от срещата си с президента на Русия Владимир Путин. От БСП също поискаха повече конкретика от разговорите. Управляващите, очаквано, похвалиха Борисов.

В парламентарна република би било добре премиерът да ни запознае с резултатите от срещата, за да можем да коментираме факти, заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. "Имаме откъслечна информация от медиите. Предположения няма да правим, за да няма спекулации", каза още той.

Посещението на премиера Бойко Борисов в Русия е добър знак, но конкретен резултат за България не виждаме. Такова мнение изрази пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея е добре, че е имало срещи и на президента Румен Радев, и на премиера Бойко Борисов в Русия. Чрез тях се размразиха отношенията България - Русия, смята Нинова. От БСП обаче са очаквали конкретни резултати от срещите на министър-председателя в Русия.

„Г-н Борисов се опита да поправи собствените си грешки от спирането на проектите, но не успя, според нас. Извинява се и търси прошка от г-н Путин, но за нас е по-важно да се извини на българския народ за пропуснатите ползи за националния интерес на България“, коментира Нинова.

От БСП се надяват започнатият диалог между двете страни да продължи на всички политически, дипломатически и икономически равнища. „Мисля, че г-н Борисов отиде, за да осигури газ за хъба „Балкан“, но нищо подобно не е получил. Замразяването и на „Южен поток“, и на „Белене“ очевидно ще ни струва много за националния интерес, както виждаме от тези разговори. Нищо конкретно по „Белене“, по хъб „Балкан“. Ще следим как ще се развиват от тук нататък нещата. Смятаме, че разговорите трябва да продължат“, каза Нинова.

По думите ѝ руската страна е готова да се включи в проекта „Белене“, но едва след като България си изясни какво иска. "Нашето правителство явно още не е изяснило. Очакваме да внесат в парламента поне отпадането на мораториума, за да направим една първа стъпка. Да се дадат конкретни сигнали, така общи приказки очевидно не работят", каза още лидерът на БСП.

Времето ще покаже дали посещението на премиера Бойко Борисов в Русия е било успешно, или не, каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на критиките на опозицията.

Трябва да отчетем, че действително премиерът Борисов се старае да защити националния интерес и също така не би искал да излезе от рамката на единната позиция на Европейския съюз, коментира Цветанов. Борисов се извини, че всъщност „Южен поток“ е бил направен от социалистите по един доста непрозрачен начин, заобикаляйки европейските разпоредби, каза той. Премиерът Борисов в момента говори за евентуална тръба до България, защото сега има „Турски поток“, добави Цветанов.

Що се отнася до проекта "Белене" - стигнахме до тази ситуация, благодарение точно на Корнелия Нинова и нейната партия, която днес казва, че посещението на Борисов не е било успешно, коментира още председателят на ПГ на ГЕРБ, цитиран от Дарик. Той посочи, че в момента има два реактора, които са платени от българската държава и трябва да се вземе ясно политическо решение в българския парламент дали този проект може да продължи. Проектът за АЕЦ "Белене" по данни на експертите е на стойност около 20 млрд. лева, към настоящия момент България е платила около 3 млрд. лева, посочи Цветанов.

Трябва да е ясно дали ще се реализира този проект на пазарен принцип, без държавни гаранции, или просто забравяме за него и за тези два реактора, добави той.

Цветанов каза, че този политически дебат ще се води вероятно другата и по-другата седмица, когато ще се гледа в комисията по енергетика и в пленарна зала предложението за отпадане на мораториума за строителството на АЕЦ "Белене" и започване на разговори с потенциални инвеститори за реализирането му на пазарен принцип и без държавна гаранция. Трябва да дадем възможност правителството да води разговори с потенциални купувачи, смята той. Що се отнася до самото разблокиране в едно решение и за площадката на АЕЦ "Белене" - тук смятам, че ще има дебат, коментира Цветанов. Дебатът предстои и знаете, че е имало случаи, когато са внасяни решения от Министерския съвет, когато след постигане на политически консенсус са променяни в българския парламент, каза той.

"Вчера чух един коментар от г-н Радев, който пряко обвини премиера Борисов в намеса в законодателната власт", каза още Цветанов относно изказване на държавния глава. Мога да го уверя съвсем отговорно, че по никакъв начин премиерът Борисов не се е намесвал в законодателната власт, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

По думите му парламентарната група има пълната свобода да взема становища и да ги отстоява в пленарна зала. Напомнянето на събития и случки, които са се случили преди няколко месеца, от страна на президента във вчерашния ден, не му прави чест, коментира Цветанов. Според него вчерашният ден е трябвало да бъде отдаден повече на политически коментар за посещението на премиера и представители на правителството в Русия.

Посещението на премиера Бойко Борисов в Москва беше полезно за България. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров.

"Преди това президентът Радев беше, но той има други правомощия. Борисов като шеф на изпълнителната власт може да придвижи въпроси и теми, които бяха поставени на тази среща", каза Сидеров. Според него важната тема е била възможността България да бъде страна, през която да минава газопровод от Русия. Мисля, че това е възможно да стане, каза той. "Това е нов момент в нашите отношения с Русия, защото имаше един срив в тях, особено с прекратяването на "Южен поток". Сега се възстановява възможността през България да мине част от газопровода, който в момента се строи за Турция. Това няма как да не е положителен резултат за България, защото ние ще печелим от това", коментира Сидеров.

Според Сидеров това, че Борисов е бил приет от руския президент Владимир Путин, е стъпка напред. Особено, след като премиерът Борисов показа, че не винаги се съобразява с натиска отвън да се поддържат враждебни отношения с Русия, говоря за случая "Скрипал", допълни Сидеров.

Попитан дали трябва да се свали мораториумът за проекта "Белене" Сидеров заяви, че даже сме закъснели. "Много време изгубихме, това са загуби, които заради вътрешно политически интриги и борби България претърпя. Мисля, че може да бъде построена тази централа, имаме нужда от нея, от електричество ще има нужда, ще бъдем продавачи, а не купувачи на ток и това ще бъде изгодно за България", отбеляза той.

Според Волен Сидеров започва нова фаза на развитие на ЕС. Нещо, за което аз говорих отдавна, че е нужно - едно еманципиране на ЕС от политиката на Вашингтон, която не винаги се покрива с европейските интереси, коментира той. Не съм антиамериканист, всеки си гледа неговите интереси, каза Сидеров и допълни, че българският интерес е да имаме добри икономически отношения с големи държави като Русия, Китай, европейските страни.