Едва ли, когато преди година пое ръководството на втората по големина областна дирекция на полицията в България, ст. комисар Йордан Рогачев, е предполагал, че ще му се наложи да работи в условия на световна пандемия. През последните месеци на регионално ниво той е един от хората, на които се пада отговорността на вземат и прилагат непопулярни решения. Ограничителните мерки, приемани от едни и неглижирани от други, изправиха граждани срещу полиция. И все пак балансът не беше нарушен и градът премина сравнително леко през ситуацията, която бе абсолютно нова за цялото общество. 

Три месеца след началото на извънредното положение , TrafficNews разговаря със ст. комисар Йордан Рогачев  за решенията по време на карантината, за кадровите промени в дирекцията и кога ще бъде заловена Бандата на Карлсон

 

- В продължение на повече от два месеца полицията работеше в извънредна ситуация.В ситуация с много неизвестни. Как се справи пловдивската дирекция?

- Смятам, че се справихме добре. Заедно с щаба в областната управа и на кметовете на населените места. Мисля, че се предприемат адекватни мерки по повод спирането на заразата. Самият факт , че нямаме заболели полицаи, поне към този момент, показва че сме успели да запазим както служителите на реда, така и голяма част от населението на област Пловдив. Масовият скрийнинг, чиито резултати излязоха вчера, показа, че 98 % от пловдивчани са се разминали с вируса. Но мерките, които бяха предприети от правителството и националния щаб, дадоха своя резултат. Постепенно хората се връщат към предишния си начин на живот, но смятам и че до някаква степен започнаха да подценяват заразата, сякаш опасността е отминала. Но то не е така, защото не само в Пловдив, но и в други места има новозаболели.

Ние продължаваме да следим ситуацията много внимателно и в момента, в който получим данни, че някъде има заразноболен , както когато имахме положителни проби в Аджисан махала, веднага изпратихме патрули, помолихме хората да приберат по домовете си и ги предупредихме, че ако след 48 часа, ако няма хора които са с положителни проби ще  вдигнем ограничителните мерки. И така се случи. Малко по-специфична бе ситуацията в Брестовица, но и там с справихме.

Къде ви беше най-трудно?

Без да звучи като самохвалство, не смятам, че е имаше някакви сериозни затруднения за служителите. Разполагаме с достатъчен ресурс, за да обезпечим всички мероприятия – КПП-та, проверки и др.

-В Столипиново имаше доста случаи , в които мерките се неглижираха?

Може би в началото. Водихме няколко разговора с областният управител и кмета, тъй като те настояваха кварталът да бъде затворен, но аз бях категорично против, защото към онзи момент там нямаше заразени. Няма логика да ограничаваме и затваряме място, в което няма нито един заразен. Разговаряхме с ромските лидери, те разбраха нашите послания и ни помагаха, като разясняваха целта и ползата от ограничителните мерки и социалната дистанция.  Взе се решение магазинчетата, които са в Столипиново да работят с удължено работно време, за да не се налага да се излиза от квартала. Така че мога да кажа , че успяхме да запазим най- голямата махала в България.

Пловдив е пример за това как поне до този момент се справя много добре с ограничаването на COVID 19 и това е благодарение на съвместната работа на всички институции , РЗИ и лекарите които са на първа линия.

-  Какъв процент от актовете, които написаха вашите служители са обжалвани?

Все още николко, защото наказателните постановления не са излезли. Предстои да излязат около 3 000 наказателни постановления. Не се гордея с бройката. Но с тези актове успяхме да накараме хората да спазват мерките за безопасност. На никого не беше приятно, нито на полицаите, нито на гражданите. Хората, на които са наложени глоби, имат право да ги обжалват.  Колко от тях ще издържат в съда, не мога да кажа.

- Полицаите имаха ли някакъв норматив за съставени актове на ден, спуснат от ръководството?

- Не, не са имали такъв. Идеята бе чисто законово да накараме хората да спазват мерките за безопасност. Бройка не сме гонили.

-През този период бяха направени няколко смени на служители на ръководни нива. Трето районно е изцяло с ново ръководство, промени имаше в Стамболийски, Асеновград, Раковски, Пътна полиция е с нов началник.

- Действително бяха направени промени както по линия на Охранителна полиция , така и в районните управления. Решението дойде след анализ на работата през последната година. Това, което лично забелязах е, че ръководният състав не е достатъчно активен по отношение на осигуряване на обществения ред, решенията им не съответстваха на обстановката , в която работим. А и резултатите след промените показват, че са били правилни и навременни.

Няколко пъти в седмицата се провеждат специализирани поблицейски операции по линия на пътно- транспортния травматизъм. Там вече има чувствително намаление на произшествията, загиналите са с 14 души по-малко, а ранените с 50 в сравнение със същия период през 2019 година.  

На практика няколко човека бяха преместени след едно мое предложение до министъра на вътрешните работи. То бе разгледано от специална комисия на дирекция „Човешки ресурси” , както и от юристите на ГД Национална полиция. Предложението ми бе провокирано от неравномерното разпределение на човешкия ресурс в различните районни управления. Направихме анализ на работата на всяко едно районно управление и съобразихме броя на служителите с натоварването. 

В Трето районно началникът Никола Симов бе сменен, тъй като не се справяше. Началникът на сектор „Криминална полиция” Венелин Костов бе повишен и сега е в друга структура, а другият заместник по Охранителна – Емил Костов подаде заявление за преместване и сега е разследващ полицай във Второ районно. Тези промени веднага рефлектираха върху резултатите на районното. За по-малко от 4 месеца имаме регистрирани 25 престъпления по линия „Наркотици” , като са заловени 4 кг амфетамин, близо килограм марихуана, 100 гр кокаин. По линия на акцизните стоки бяха разкрити 4 машини за рязане на тютюн, конфискуван е половин тон нарязан тютюн и 10 000 къса цигари. През същия период са разкрити 7 кражби. Само преди дни имаше извънредна ситуация, когато близо 50 души се сбиха на колелото на Панаира, колегите реагираха на минутата и не се стигна до сериозни ексцесии. Изобщо обликът на районното вече е друг.

- А новото ръководство не проявява ли хиперактивност? Имам предвид ситуацията, в която бяха съставени предупредителни протоколи на хора в кафене, събрали се да учредят НПО ?

- В случая наистина има превишаване на правомощията на определени служители и аз съм направил необходимото това да не се повтаря.

- Престъпността през последните месеци бе стигнала почти до нулеви нива. Събуждат ли се вече престъпниците? Кои престъпления се върнаха най- бързо? Появиха ли се нов тип престъпления?

- Да, на практика през месеците на ограниченията отчитахме минимален брой престъпления. Сега отново имаме увреждане на имущество, шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества, кражби. Като нов тип престъпления мога да посоча разбиването на касите на трите хипермаркета на бул. „България” и на бул. „ Македония”, в които крадците влязоха през покрива.

- Ще заловите ли бандата на Карлсон?

- Имаме следа, смятаме, че ще го хванем.

Сега, след пандемията, накъде са насочени усилията ви?

- Към малките населени места, там има разположени допълнителни сили , за да има по-засилено полицейско присъствие , за да има по- голяма сигурност за самотноживеещите възрастни хора. Там бяха извършени няколко грабежа, но всички бяха разкрити. Обезпечаваме също ромските махали. По отношение на пътния контрол допълнително сме ангажирали 5 екипа на автомагистрала „Тракия”, за да обезпечим участъка по време на лятото, когато трафикът е засилен.  Разполагаме с достатъчно сили и средства, за да осигурим добър обществен ред.