Външно оценяване и за учениците след 10-и клас. Те също ще се явяват на т.нар. миниматури. Това обяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов при представянето на проект на стандарт за оценяването, който предлага образователното министерство. Досега миниматури имаше след четвърти и след седми клас.

Миниматурата след 10-и клас ще бъде въведена от учебната 2019/2020 г., съобщава 24 часа. Този изпит обаче няма да е по конкретни предмети, а ще оценява уменията на учениците за четене, математическата грамотност, грамотността в областта на природните науки, обществените и гражданските компетентности, чужд език и дигитални компетентности. За тестовете по чужд език и компютри учениците ще получават безплатни сертификати за своето ниво на грамотност в тези две области.

Балообразуващите оценки по предметите след четвърти и седми клас ще бъдат преобразувани в точки от 2019 г. С тях децата ще кандидатстват за гимназия заедно с точките от миниматурите. Скалата за преобразуването на оценките в точки все още не е уточнена. Но по пример, който министърът даде, става ясно, че шестицата най-вероятно ще носи 50 точки, петицата - 39, четворката - 26, а тройката - 15. На изпита най-голямата оценка ще е 100 точки.

“Няма шанс ученик с нула точки да влезе в добро училище, но той трябва да влезе някъде. Нула точки не са двойка”, каза Стаматов, опровергавайки опасенията на родители, че ако детето им получи нула точки, то няма да може да кандидатства.

След 12-и клас ще се кандидатства с оценки.

Български език и математика остават задължителни за миниматурите след четвърти и седми клас. Останалите предмети също остават избираеми. Сега в четвърти клас децата се явяват на четири теста, като другите два са по “Човекът и природата” и по “Човекът и обществото”. От новата учебна година образователното министерство дава възможност след седми клас да има избираем изпит по чужд език.

Учителите ще трябва да обясняват пред целия клас защо поставят на ученик една или друга оценка. Това ще се прави след устно изпитване. При писмени работи пък учителят ще пише рецензия, която да аргументира поставената бележка. Това обясни зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

За първи път от тази есен ще бъде издаден специален регламент за оценяването на учениците, в който подробно ще бъде описано какви знания трябва да притежава ученикът, за да получи дадената оценка.

За тройка например ученикът ще трябва да покаже поне основни знания по предмета. Тази оценка обаче ще означава сериозни пропуски, но все пак наличие на усвоени умения и знания. Петица ще се пише при незначителни пропуски в знанията, а отличен при пълно покриване на материала и дори демонстриране на умения, които не са преподавани в клас. Двойката ще означава липса на каквито и да било резултати от ученето.

Министерството на образованието предлага да отпаднат оценките във втори и трети клас. Вместо бележки по шестобалната система учениците ще получават качествени оценки - отличен, добър, задоволителен или слаб. Това обаче ще важи за децата, които тази есен ще са първокласници. Децата, които в следващите две години ще са във втори и трети клас, ще получават оценки по шестобалната система, каза Стаматов.

От първи до трети клас децата няма да повтарят година, но при изоставане в ученето ще бъдат пращани на летни уроци.

При 30% отсъствия учениците ще ходят на изпит за срочна или годишна оценка, съобщи още зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Учениците ще трябва да положат изпит, ако са натрупали 30% отсъствия, независимо от това дали те са по уважителни или неуважителни причини. Изпитът ще се полага задължително и когато учениците нямат задължителния минимален брой оценки. Досега за завършване на срока се изискваха по пет оценки по всеки предмет. От следващата учебна година ще са нужни само две оценки от изпитвания през срока, за да се получи срочна.

Учениците ще остават на поправка, ако изкарат двойка на годишния изпит. Първата поправка ще е две седмици след приключване на втория учебен срок, а втората ще е през септември.

“Има възможност да се въведът и допълнителни задължителни часове за учениците, които имат нужда от допълнителна подкрепа в обучението си”, заяви още министър Стаматов. Тези часове ще бъдат по български език и математика, както и по предмети, по които има нужда да се упражнява ученикът.

Стаматов съобщи също, че учениците от седми, единадесети и дванадесети клас също ще могат да полагат изпити за срочна и годишна оценка с цел повишаването им. Така те ще могат да повишат бала нужен за кандидатстването им в друго училище или висше учебно заведение.

Оценката от изпита за повишаване на успеха може да бъде по-ниска от тази, която ученикът е искал да поправи, но тя е крайна и се вписва в протокола.

Стаматов уточни също, че изпитите са важен елемент за допълнителната необходима проверка на знанията.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg