Eкостикерите няма да доведат  до по-чист въздух, според омбудсмана Диана Ковачева. Тя изпрати становище до министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев, в което настоява да бъде направен анализ и оценка на въздействието на разпоредбите за въвеждането т. нар. „екостикери“ за автомобилите до 3.5 тона, които целят подобряване на качеството на атмосферния въздух. Ако се нарушават правата и интересите на гражданите, тази мярка да отпадне, настоява Ковачева, съобщава БНР.

Има оплаквания от страна на граждани към омбудсмана проф. Диана Ковачева, в които се посочва, че не е ясно защо, след като минават през технически преглед, на който се измерва количеството отделяни вредни газове в атмосферата, определянето на екологичната група на автомобила става въз основа на годината на регистрация и евростандарта. Така и по-старите автомобили плащат по-висок данък.

Въпросът трябва да бъде решен на национално ниво, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова:

"Ние се готвим да можем да се възползваме от тези механизми и до края на 2022-ра година на практика да може да въведем ефективно нискоемисионните зони.

Предстои механизмът да бъде обсъждан, да се направи широко обществено обсъждане. Това е въпрос, който засяга всички хора на практика, разбира се, и шофьорите, но най-вече хората, които живеят в града, така че ние ще продължим нашата работа. Какъв ще бъде механизмът на държавата, вече предстои те да реагират, но така или иначе този механизъм не е влязал в действие, така че не мога да преценя на каква база се оценява ефективност".