За скандалния случай, който предизвика вълна от реакции, категорично трябва да има наказани, смятат юристи. По Наказателния кодекс, може да се търси отговорност и за публично унижение на честта и достойнството. Това заяви в ефира на Нова тв адвокат Анели Чобанова. А според психолози, освен наказание за т. нар. инфлуенсъри, е необходима и обществена реакция, каквато по време на цялото живо излъчване в интернет не е имало.

Момчето, към което се отнасят като с куче, е било принудено и заплашвано да участва в скандалния клип, твърди Милен Стаматов, който разпространи видеото. Малтретираното момче е работило в заведение за бързо хранене. Именно негов колега там се оказва близък на Чеченеца и Тошо Куката.

Мъжкари! Тик Ток "звездите" Емили, Чеченеца и Куката се топят взаимно за позорния клипЗащо тази откровена идиотия не впечатлява никого от посетителите и охраната на мола?


„Знаейки, че момчето има някакъв проблем, доколкото разбрах, той е предложил на въпросните да го вземат със себе си. Имало е предварителен сценарий какво ще правят. Като е бил заплашен, това разбрах от майката”, разказва Милен Стаматов.

От живото излъчване, на което попада в интернет, той видял, че реакция на хората в МОЛ-а не е имало. Включително и от страна на охраната. „Те са минали по доста етажи. През целия мол. Имаше хора, които се спираха, снимаха, смееха се, подминаваха. Дори да се касае за игра, ако въобще може така да се конкретизира, това ли е мястото?! Подобни действия да се извършат, при положение, че има охранителни камери?”, попита Стаматов.

Психолози посочват, че липсата на реакция за пореден път осветлява апатията и нежеланието на хората да се намесят, смятайки, че „всеки трябва сам да се оправя”.

„Има много други неща. Мога да извикам някого на помощ, да сигнализирам. Всеки един е част от тази активност, която може да предотврати негативните неща около нас”, категорична е Маргарита Бакрачева, психолог.

До 5 години затвор за Куката, Чеченеца и Емили за гаврата в молаПосредникът им манипулирал жертвата, обещали на младежа да го направят известен

Според бившия член на Комисията за защита от дискриминация Анели Чобанова самосезирането на полиция и прокуратура, не е достатъчно. „Аз мисля, че хулиганството в случая е най-малкото, което е извършено. В Наказателния кодекс има още два члена, по които може да се търси отговорност. При всички положения, щом е със СОП, той е лице в уязвимо положение, т.е. се ползва от цялата защита на държавата”, посочва Чобанова.

„Една от причините жертвите да не реагират и да не търсят помощ е и липсата на доверие. Не знаят към кого да се обърнат, за да не станат по-зле нещата. Това в допълнение към страха и срама”, подчертава психологът Бакрачева.