България се срина до 57-мо място в класацията за 2023 година на Световния център за конкурентоспособност (WCC) към швейцарския Институт за развитие на управлението (IMD).

Данните от 35-тото издание на класацията бяха публикувани днес и изследват множество фактори, които влияят върху просперитета на 64 икономики.

Спрямо предходната година България пада с четири позиции, а спрямо 2019 - с цели девет. 

Ето как се е променило класирането на страната спрямо основните индикатори: 

По "Икономически представяне" страната е изпаднала с една позиция спрямо миналата година до 48-мо място, докато през 2020 сме били на 34-то. 

По "Правителствена ефективност" България се с сринала с шест позиции до 55-мо място, предвид че най-добрият ни резултат по този показател отново е от 2020 година - 39-то място. 

По "Бизнес ефективност" държавата ни се класира с три позиции по-слабо от предходната година и е на 62-ро място при 53-то през 2020 година. 

По "Инфраструктура" държавата се нарежда на 54-то място. Това е отстъпление с 3 позиции спрямо миналата година, при 50-то заемано място през 2020 и 2019 година. 

Как изглежда класацията? 

Дания, Ирландия и Швейцария са обявени за челната тройка, което ги превръща в най-силни икономики по отношение на конкурентоспособност в глобален план. 

Дания запази хватката си на първото място от миналата година, когато се наслади на забележително встъпително изкачване до върха, Ирландия направи забележителен скок от 11-то, за да заеме второ място, а Швейцария удържа третата позиция, след като падна от второто място през 2022 г. и първо място през 2021 г.

И трите са малки икономики, които се възползват добре от достъпа си до пазари и търговски партньори – както и Сингапур, който е четвърти.

„Все по-голям брой държави преследват собствените си интереси. Виждаме печеливши и губещи в контекст, в който множество кризи се припокриват и светът е все повече разделен между протекционистични и отворени търговски икономики", коментира резултатите, професор Артуро Брис, директор на WCC.

„Навигирането в днешната непредсказуема среда изисква гъвкавост и адаптивност. Държави, които се отличават, изграждат устойчиви икономики, като Ирландия, Исландия и Бахрейн. Техните правителства също са в състояние своевременно да адаптират политиките си към текущите икономически условия. ОАЕ, Саудитска Арабия, Катар и Сингапур също са ключови примери за това", посочи Христос Каболис, главен икономист на WCC.

Топ 3 в детайли

Челната позиция на Дания се основава на непрекъснатите й постижения във всичките четири измерени фактора за конкурентоспособност. Тя остава първи по ефективност на бизнеса и втора по инфраструктура и показва леко подобрени резултати по отношение на ефективността на правителството, излизайки с една позиция напред - от шесто, на пето място.

Рязкото покачване на Ирландия до голяма степен пък е резултат от нейното звездно представяне по фактор икономическото представяне, където се издигна от седмо на първо място.

Швейцария запазва третото място благодарение на силното си представяне във всички измерени фактори за конкурентоспособност. Страната остава на първо място по ефективност на правителството и инфраструктура, заема седмо място по ефективност на бизнеса (спад от четвърто) и се подобрява по отношение на икономическите резултати (до 18-то от 30-то).

Стелене на праха от пандемията

Резултатите от 2023 г. също така подчертават как икономиките, които закъсняха да се отворят след пандемията от COVID-19, започват да виждат подобрения в своята конкурентоспособност (напр. Тайланд, Индонезия и Малайзия). Тези, които започнаха да се отварят рано, сега са свидетели на спад (като Швеция и Финландия).

Европа е отлична в класацията, както и през 2022 г., с пет икономики в топ 10. Освен че са по-малки, най-конкурентоспособните икономики обикновено имат силни и ефективни институции.

„Способността на една страна да генерира просперитет за своите хора е ключов фактор за успеха. Това все още не е това, което прави Китай и не е това, което САЩ дори правят напълно все още“, обясни професор Артуро Брис, директор на WCC.

В топ 10 Сингапур пада с една позиция до четвърто, Холандия се изкачи с едно място до пето (от шесто), Тайван, Китай спечели едно място (до шесто от седмо), а Хонконг САР пада до седмо (от пето). САЩ се подобри с едно място до девето, а ОАЕ се изкачи с две места, за да заеме десето.

Кувейт е последната икономика, която се присъединява към класацията, като прави своя дебют през 2023 г.

Методология

Класацията е ценен инструмент за оценка на силно контрастиращи бизнес среди, за подкрепа на международни инвестиционни решения и за оценка на въздействието на различни обществени политики. Тя служи както на мениджърите, така и на политиците и е индикатор за качеството на живот във всяка страна.

Изследването за базира на комбинация от 164 критерия за конкурентоспособност, международни, национални и регионални източници, плюс анкетно проучване към бизнес общността, правителствени агенции и академични среди – 92 въпроса, на които е отговорено от 6400 души. Статистическите данни представляват две трети от резултатите от общото класиране, докато данните от анкетното проучването представляват една трета.

Обща класация: