Най-съществено влияние върху качеството на атмосферния въздух по отношение на фините прахови частици, се наблюдава през зимните месеци. Това се дължи на използването на твърди горива за отопление в битовия сектор, следвано от транспорта, състоянието на пътната настилка и прилежащата инфраструктура, строителните дейности и не на последно място – промишления сектор, заяви пред TrafficNews.bg шефът на РИОСВ Стефан Шилев.

Той допълни, че климатичните условия също оказват значително влияние. За района на Пловдив са характерни неблагоприятни фактори, като топографски особености (разположението в котловина) и климатични условия (ветрове под 1,5 m/s през до 280-290 дни и инверсия), което възпрепятства разсейването на локално емитираните замърсители.

Нормативно определена е средногодишна норма (СГН) за опазване здравето на хората от 40 µg/m3 фини прахови частици с размер 10 микрона (ФПЧ10). През 2015-та средногодишната концентрация е била 39,7, което означава спазване на това изискване за опазване на човешкото здраве.Осемдесет дни през 2016 г. са били с концентрация на ФПЧ10 над средноденонощната норма (СДН) от 50 µg/m3, измерени на фоновия пункт АИС „Каменица“. През 2014 г. констатираните превишения са 78, а за 2015 г. – 69.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg