Новините за ваксината Pfizer и германската ваксина BioNTech бе много важна стъпка в борбата срещу пандемията COVID-19, а някои дори я наричат ​​"светлината в края на тунела".

Никой не се съмнява, че това е "голяма научна стъпка напред". Въпреки това, поне част от медиите в ЕС очакват всички отговори от BioNTech и Pfizer за окончателния успех в разработването на основната ваксина срещу COVID-19.

"Надявам се ... но все още не съм сигурен, че ще видим ваксината до Коледа", каза професор Джонатан Ван-Там, втори командир на британското правителство, пред Guardian за 90% успех на ваксината. 

Междувременно Süddeutsche Zeitung съобщи, че регионалното правителство на германската Рейнланд-Пфалц вече подготвя "създаването на 36 центъра за ваксинация до края на годината". Точно в този регион се намира централата на BioNTech в Майнц.

Новината за успеха на германските и американските компании беше подробно анализирана от австрийския Der Standard и германския Der Spiegel. Австрийският вестник предлага отговори на останалите отворени въпроси за ефективността на ваксината BioNTech и Pfizer:

Въпроси без отговор

„Те изобщо не са малко (отворени въпроси). Възрастовата структура на респондентите, които се оказаха неефективни, остана неизвестна. Тези данни са особено важни, за да се знае дали ваксината ще може да защити най-засегнатата рискова група, възрастните хора. Освен това все още не е известно колко дълго ваксината предпазва, нито дали предпазва от инфекция или само от болестта (което означава инфекция със симптоми).

Анализът на Der Spiegel е най-критичен, като се започне със заглавието: „Дупки в отчета за успеха“. В него се казва, че е "тест за колоквиум", че резултатите показват "значително по-голяма ефективност от очакваното", но също така, че "важните въпроси остават отворени".

В допълнение към подробностите за протоколите за одобрение на САЩ и ЕС, той обяснява откъде идва 90-процентната успеваемост на ваксината в проучване на 43 500 души, което означава, че 94 души са имали положителни резултати за коронавирус до момента в третата фаза. Освен това обяснява какво "остава отворен въпрос", според Der Spiegel.

Това се дължи на факта, че само половината от анкетираните са получили разследваната ваксина, докато другата половина е получила плацебо, т.е. другата половина е контролна група. По-нататък се обяснява, че степента на успех се определя чрез сравняване на броя на тези от първата група, които са се разболели (по време на обичайните си дейности) с броя на пациентите от втората група.

„До момента проучването е идентифицирало 94 случая на коронавирусна инфекция, почти всички от групата на плацебо. За да се постигне прогнозна ефикасност от над 90 процента," Der Spiegel цитира документ, публикуван от BioNTech и Pfizer, "трябва да има минимум 86 случая (от групата на плацебо), за разлика от максимум осем случая от ваксинираната група." Мерло, редактор на научния отдел в Der Spiegel.

„Компаниите не отчитат броя на случаите на инфекция във всички групи. Казват ви, че ваксинираното лице е ваксинирано 28 дни след първата ваксинация."

Сред най-честите странични ефекти са треска, главоболие и общи болки в тялото, които някои сравниха дори с тежък махмурлук след нощен запой.

CNN интервюира няколко души, участвали в клиничните изпитания. Един от тях получи ваксината между 5 и 26 август, усещайки с втората доза някои "нежелани реакции" в тялото си като втрисане или болки в ставите, въпреки че признава, че не се е притеснявал в нито един момент за състоянието си.

Това вече е възможен практически проблем с използването на ваксината, т.е. двойна ваксинация.

Мерло цитира Флориан Крамер, виден вирусолог от медицинското училище Icahn в болница Mount Sinai в САЩ, който казва: „Това, честно казано, е най-добрата новина, която чух от 10 януари насам“.

Лейф-Ерик Сандер, ръководител на отдел по имунология и ваксинация в Университетската болница Шарите в Берлин казва:

"Трябва да се определи дали ваксината е еднакво ефективна при различни групи от населението, особено при рискови групи като възрастни."

Той, подобно на Мерилин Адо, каза, че това може да се научи от „всички непубликувани данни от изследвания“ от Pfizer и BioNTech. Мерло заяви, че е имало критики след публикуването на резултатите от проучването, които са били публикувани доброволно, тъй като тезата с клинична диаграма с относително леки симптоми е била четена като "случаи на инфекция".

Тази част би била проблематична, тъй като в този случай е по-трудно да се оценят определени елементи от действието на ваксината; до каква степен ваксината предотвратява по-тежка форма на заболяването, т.е. в случай, че ваксинираното лице се разболее, доколко е обхванато от факта, че няма да има опасност да бъде спасено в болница и до каква степен ваксината предотвратява асимптоматична инфекция, което е от голямо значение при оценката на риска от рецидив и по този начин епидемиологичните мерки в допълнение към ваксинацията.