Китайското фаворизиране на ваксините може да навреди на усилията за обществено здраве на фона на пандемията COVID-19, каза водещ експерт. Китай се ангажира да дари ваксината си на 53 държави и да ги изнесе в още 27, съобщават държавните медии, които празнуват на фона на липсващите доставки.   

„Ако изберете държави, в които работите по-близо или имате стратегическо значение за вас, тогава от геополитическа гледна точка това може да накара вашите конкуренти да се противопоставят на тези инициативи“, каза д-р Дженифър Буей, професор по здравословни въпроси в университета Джорджтаун, пред Sky News. 

Той обяснява още, че забелязват различни страни да правят опит за дискредитиране ефикасността на останалите ваксините.  

“От гледна точка на общественото здраве това е доста вредно. Ние сме в пандемия, виждаме да излизат нови мутации, наистина трябва да поставим контрол върху пандемията възможно най-скоро. Така че наистина се нуждаем от всички налични ваксини. Национализмът или фаворизирането на ваксините може да навреди на това усилие", категоричен е д-р Буей 

На какъв етап от развитието са ваксините в Китай?

Китай е в челните редици на разработването на ваксини срещу COVID-19. Те започнаха да ваксинират граждани още през миналото лято с одобрение за спешна употреба на препарата им. Очаква се страната да произведе 4,3 милиарда дози различни ваксини до края на 2021 година. Двете основни ваксини, разработени в страната, са от Sinopharm и Sinovac, но още три ваксини, произведени в Китай, са в етап на тестване. 

Нито една от големите компании за ваксинации не е публикувала пълни клинични данни за безопасността и ефикасността на своите инокулации.