Дария Трепова, която беше задържана по подозрение за участие в убийството на блогъра Владлен Татарский, призна, че е донесла избухналата статуетка.

Руското министерство на вътрешните работи разпространи видео, на което Дария прави самопризнания. "Занесох там фигурката, която избухна“, казва тя по време на разпит.

На въпрос кой й е дал статуетката, тя отказва да отговори.  "Мога ли да ви разкажа за това по-късно", казва момичето. Запитана дали знае защо е арестувана, младата жена отговаря, защото е била на мястото на убийството на Татарски.

Националният комитет за борба с тероризма съобщи по-рано, че терористичният акт срещу Татарски е бил планиран от специалните служби на Украйна и агенти, сътрудничещи на ФБК на Алексей Навални (призната за екстремистка организация в Руската федерация), чийто поддръжник е заподозряната Трепова, участвали в извършването му.

Дария Трепова от Санкт Петербург  е участвала в антивоенни протести. И тя, и съпругът бяха задържани за участие в антивоенен митинг в деня, когато Русия нападна Украйна. Според нейни приближени, питани от изданието "Агентство", тя не подкрепя войната, но не е радикална.

Според следователите в статуетката може да има радиоуправляем експлозив с мощност от 100 до 200 грама тротилов еквивалент. Виждат се и кадри, на които тя влиза със статуетката. Руските правоохранителни органи същевременно не изключват възможността тя да е била използвана и да не е знаела за наличието на експлозив в подаръка.

Прокремълските пропагандисти посочиха като организатор на взрива  Украйна. "Кога страната ще започне да отговаря? Терористите имат електричество, вода, работят жп линиите, ресторантите, интернет, ръководителите на убийците обикалят с телевизионни камери по страната", написа телевизионната водеща Тина Канделаки. Ръководителят на ДНР Денис Пушилин също недвусмислено посочи Киев с думите: "Убит подло. По друг начин терористите не могат. Киевският режим е терористичен режим. Подлежи на унищожение, иначе няма да спре."

По-късно Русия направо обвини службите в Киев, но намеси и Фонда за борба с корупцията (ФБК) на най-известния критик на Кремъл Алексей Навални.

Основателят на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин, за когото се смята, че е собственик на взривеното заведение, не приема тази версия. "Не бих обвинявал киевския режим за тези действия. Мисля, че действа група радикали, която едва ли има отношение към правителството", каза той.

Според Киев обаче се касае за вътрешен тероризъм.  "Паяците се изяждат един друг в буркана. Въпросът "кога вътрешният тероризъм ще стане инструмент на вътрешнополитическата борба" бе въпрос на време. Необратими процеси и Смут 2.0 очакват Русия", написа съветникът на началника на кабинета на Зеленски Михайло Подоляк. Това е препратка към Смутното време или Смута от 1598 до 1613 г., когато Русия минава през серия бедствия, кризи и войни (сред тях - гражданска), приключваща едва със смяната на властта и възкачването на Михаил Романов, първия от династията.

Изследователската организация ISW описва няколко възможни сценария за атентата: 

- Убийството може да е част от по-голяма серия ескалиращи руски вътрешни конфликти с участието на Пригожин и "Вагнер".

- Атентатът може да е сигнал към Пригожин заради критиките му към към "основни опорни точки на Кремъл за войната в Украйна" и дори завоалираното показване на "интерес към президентството в Русия" (последната теза за амбициите на Пригожин не се приема еднозначно сред наблюдателите). И биографиите им са сходни - Пригожин също започва като затворник.

- Руските власти може да смятат да използват убийството, за да засилят автоцензурата на сегмента от руското гражданско общество, който поставя под въпрос успехите на войната на места като барове. Убийството вече задълбочава разделенията сред военните блогъри, а това може да помогне на Кремъл да утвърди контрола си върху информационното пространство. Някои блогъри показват открито антиправителствено поведение

Взрив в кафене в Санкт Петербург, сред загиналите е и известен военен блогърБомбата под формата на статуетка е внесена от младо момиче