Министър-председателят на Косово Албин Курти заяви, че косовските институции по сигурността разследват нарастващия риск от „организиране на насилствени нападения от групировки на структурите на Сърбия в Косово“, съобщи вестник „Коха диторе“. По думите на Курти целта на такива възможни действия би била хвърлянето на вина върху косовската полиция и представянето ѝ като „потисническа сила“ спрямо сръбското население в Косово.

Косовският премиер направи тези изявления на заседанието на косовското правителство в четвъртък.

На 24 септември група въоръжени сърби нападнаха косовската полиция в северното косовско село Банска. При нападението беше убит един косовски полицай, а в последвалата престрелка – трима от нападателите. Бившият заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“ Милан Радойчич пое цялата отговорност за събитията, като бе арестуван и ден по-късно освободен от сръбските власти. Белград отрече да е участвал в организация на нападението или да е знаел за планирането му. 

„Институциите по сигурността (на Косово) напоследък разследват нарастващия риск от организиране на насилствени нападения от групировки на структурите на Сърбия в Косово. Тяхната основна цел (на нападенията) е обвиняването на косовската полиция и представянето ѝ като потисническа сила над косовските сърби. За да постигнат това, те (сръбските структури) не са поставили таван на цената. Няма да подбират средството (с което да го постигнат). Подкрепата, която терористичната група (нападнала косовската полиция на 24 септември) получи от Сърбия, като ги третира като герои, от една страна, и от друга страна, чрез увеличаването на действията на армията (на Сърбия) близо до границата с Косово, само я насърчи. (Нападателите) искаха да променят реалността на място (в Северно Косово) чрез паравоенни организации, но не успяха. Опитаха се да злоупотребят с манастира в Банска, но не успяха. Сега е много вероятно престъпните формирования, спонсорирани от северната ни съседка (Сърбия) в рамките на сценария ѝ за дестабилизация, да злоупотребят с етническите различия за политически цели. Миналата седмица се навършиха 23 години от свалянето на (бившия сръбски президент Слободан) Милошевич. За тези 23 години властта в Сърбия никога не е приличала повече на Сърбия по времето на Милошевич по мироглед, методи, поведение и действия, досега", заяви Курти.

По думите на косовския министър-председател освобождаването на Милан Радойчич по-малко от 24 часа след ареста му в Сърбия е „доказателство и сигнал за потенциално възстановяване на групата (нападатели) и отмъщение, защото на 24 септември официален и военен Белград се провали“.

„Има документ, който е пред очите на света и който доказва участието на поне четири нива на сръбската държава, като се започне от президентството, разузнавателните служби, министерството на отбраната и армията, в насърчаването, подготовката и осигуряването на участие в терористичното нападение в село Банска. Това е допълнителен мотив за други (възможни) дестабилизиращи сценарии“, каза премиерът на Косово.