12 души са задържани за износ на стоки с двойна употреба, предназначени за Русия. Изделията - технологии и технологични продукти, са били използвани при военните действия в Украйна. Те не са предназначени за редовната руска армия, а за специалните части, които воюват там -26- ти отряд , военноморската пехота, ЧВК Вагнер , ГРУ и др., уточни председателят на ДАНС Пламен Тончев, който пристигна за брифинга в Пловдив. 

В него участваха още Мария Павлова, заместник-главен прокурор, Живко Коцев, главен секретар на МВР и Ваня Христева, окръжен прокурор на Пловдив. Задържани са граждани на руската федерация, беларуси и албанец. 

Акцията е стартирала  на аерогара София вчера. "Там бяха задържани 5 лица, без да се създава излишна паника. Руските граждани са пристигали периодично България, осигурявали са финансирането, логистиката и физическото пренасяне на изделията", обясни Живко Коцев. 

"В ДАНС е получена информация за износ на стоки с възможна двойна употреба. Разкрита е сложна мрежа от нелегални доставки", обясни шефът на службата Пламен Тончев. Мрежата е действала на територията на София, Пловдив, Варна и Велико Търново от началото на 2021 г. В основата й стоели руските граждани, които са финансирали доставките. Те не са постоянно пребиваващи у нас. Доставките са минавали през различни дружества, едно от които е със седалище в Пловдив. Стоките са били изпращани в Пловдив, където били преопаковани, след това - транспортирани до София и оттам - до Руската федерация. Оборотът е бил за над 4 млн. лв.. Изнасяни са бинокли, балистични измерватели, авиационни радиостанции, оптични мерници и др. 

Председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни схемата, по която е извършвана престъпната дейност. „Операцията е проведена в координация с няколко партньорски служби и в изключително сложна и динамична международна обстановка. Българските служби за сигурност и Прокуратурата на Република България показват, че са надеждни партньори и може да се разчита на професионалната им дейност“, каза Тончев.

„Като страна член на Европейския съюз и на НАТО България има своите ангажименти по спазване на наложените санкции спрямо Руската федерация след началото на войната срещу Украйна“, посочи заместник главният прокурор Мария Павлова. Тя поздрави българските служби за сигурност, които изпълнявайки своите задължения по контрол на търговията със стоки с възможна двойна употреба са засекли извършването на нерегламентираната дейност.

„Българските правозащитни и правоохранителни институции даваме ясен знак, че разполагаме с капацитета и ресурса да противостоим на интереса на трети страни, още повече, че в случая става въпрос за агресор, водещ военни действия“, подчерта Мария Павлова.

Повдигнати са обвинения по чл. 321, който предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода. По отношение на другото престъпление , което е по чл. 233 ал. 1 от НК предвиденото наказание е до 6 години затвор и глоба до 200 хиляди лева.