Пловдивчаните, които минават по ул. "Владая" във ветровито време, спокойно могат да решат, че Пловдив се е преместил в Сахара и то по време на пясъчна буря. В района се носят плътни облаци от пясък, пръст и прах, а асфалтът е покрит с дебел слой земна маса. Облаците се вдигат от огромни 7-8 метрови "дюни" от пръст, които са изсипани в съседство на огромен строеж, което трябва да се превърне в централа на компанията " БТЛ Индъстрийз". 

"Всеки ден минавам по "Владая", защото работя в промишлената зона и е страшно. Има дни, в които дори няма видимост. А дори при тихо време камионите, които излизат от обекта запрашават ужасно всичко наоколо" разказва Станимир Даскалов, който подаде сигнал в TrafficNews. Всъщност това далеч не е първия сигнал, който получаваме. 

Според информационната табела възложител на обекта е "БТЛ Индъстрийз", а изпълнители са фирмите "Монолит София" и "ЕМ БИ ЕЛ". Камионите, натоварени със земна маса, които излизат от обекта, са на фирма "Монолит". Никъде на изхода не се вижда площадка, където гумите на тежкотоварните автомобили да се почистват, а самите камиони излизат от обекта без платнища, както изисква наредбата на общината. 

Освен до TrafficNews, възмутените граждани подават сигнали до 112, район "Източен" и Общината. 

Наша проверка установи, че от началото на годината до днес, служители от Инспектората на общината многократно са проверявали обекта и има съставени 6 констативни протокола. От строителната фирма обаче не са изпълнили нито едно от предписанията и затова преди няколко дни е съставен акт на стойност 10 000 лева. Изпратена е докладна и до ресорния кмет Йордан Ставрев. 

Проверка на TrafficNews вчера установи, че актът по никакъв начин не е стреснал нарушителите и камионите продължават да излизат без платнища и да замърсяват района. Според прогнозите в четвъртък и петък се очаква силен вятър. 

В същото време България е заплашена от огромна санкция , след решението на съда в Люксембург за чистота на въздуха. Държавата вече бе осъдена през 2017 година, тъй като в четири града нивата на замърсяване с фини прахови частици надвишават пределно - допустимите норми. Един от тези градове е Пловдив. Въпреки първата санкция, пет години по-късно нещата не са се променили и се очаква страната ни отново да бъде осъдена и ще има финансови санкции. Освен със здравето си, ще плащаме и с джобовете си. Минималната санкция е около 10 милиона лева, а след това на дневна база текат санкции правят около 20 милиона лева на година. 

Наистина ли държавата е безсилна и кой може да задължи строителите да спазват наредбите?