С войната в Украйна Русия се опитва да промени световния ред и да принуди света да работи по нейните правила. Това коментира в ефира на Дарик дипломатът и бивш министър на външните работи Надежда Нейнски.

Тя уточни, че подобна формула би била изключително страшна за България, чиято сигурност може да бъде най-добре защитена в демократични общности като ЕС и НАТО.

Нейнски коментира и все по-голямото сближаване на отношенията между Русия, Китай, Северна Корея и Иран, като според нея това е опасно най-вече за Руската федерация.

"Русия се сближава, бих казала, опасно с Китай, Северна Корея, Иран, но тази опасност грози предимно самата Русия. Тя се поставя в зависимост от Китай и по отношение на снабдяване с военно оборудване, и по отношение на финансови потоци и търговия. Тази близост с Китай има своята цена и съм сигурна, че Русия си дава сметка за това. В период на остра конфронтация с Европейския съюз и със западния свят тя избира да тръгва по този път, но не е далече времето, в което ще трябва да плати цената на тази своя зависимост от Китай. Със сигурност помощта на Китай не е безплатна, още по-малко тази на Северна Корея или Иран", каза тя.

По думите ѝ примерът с войната в Украйна и примерът с това, което се случи като атентат в Москва, показва, че руските специални служби и силоваците в Русия съвсем не са това, което всички смятаха, че са.

"На базата на това вероятно ще бъдат направени много анализи, но самата Русия се оказа изключително уязвима по отношение на фундаменталисти и ислямисти, които могат да я вземат под прицел на фона на опитите ѝ да се намесва в Близкия изток и в глобалния Юг", допълни Нейнски.

По повод 20-тата годишнина от приемането на България в НАТО Надежда Нейнски коментира, че това е събитие с голямо и многогодишно геополитическо значение, каквито са и пълното приемане на страната в Шенген и еврозоната.

По думите ѝ България се намира в много ключов момент, в който трябва да се довършат тези два много важни и стартирали приоритета, а задача на политиците е да формират обществените нагласи в тази посока.

"За част от хората еврозоната има онази абстрактност, която навремето имаше НАТО. Тоест те знаят, че е важна, знаят, че по същество това по някакъв начин, често пъти неясен за тях, ще помогне на държавата. Но понеже цялата материя е сведена до финансова и икономическа фактология, невинаги се осмисля значението на членството в eврозоната. А когато говорим, че бидейки членки на Европейския съюз, ние отдавна чакаме стандартът ни на живот да се доближи до този на останалите европейски държави, eврозоната е онзи инструмент, който ще спомогне тази мечта да се превърне в реалност", обясни тя.

Нейнски допълни, че по отношение на пълното приемане на България в Шенген ползите далеч не се изчерпват с по-бързото и безпрепятствено пътуване, и уточни, че Шенген ще има не по-малко значение по отношение на репутацията на страната.