Безпризорен мъж в Пловдив вече няколко седмици живее на пейка в парк в район „Северен”. За това сигнализираха до TrafficNews жители на Кършияка, които са забелязали, че мъжът събира кашони и други предмети, нареждайки ги до пейката, на която нощува. Скамейката се намира в парк „Моливчета”, където ежедневно се събират десетки родители с деца.

Пловдивчаните разказаха, че от няколко седмици сигнализират до 112 за този проблем, но мъжът продължава да обитава парка. Жителите разказват, че човекът уринира в кошовете, разположени в парка, както и че вместо да се наслаждават на прекараното време в мястото за отдих, неприятната миризма и обстоятелствата ги отблъскват.

„Нормално ли е това да се случва в топ центъра на бившата столица на културата. Нека намерим някакво решение на проблема, тъй като преди това децата ни си играеха ежедневно тук, а сега не искат да стъпваме”, разказаха пловдивчани пред медията ни.

По този повод потърсихме зам.-кметa на Пловдив по социалните и младежки дейности Георги Титюков, който малко след подаването на сигнала ни направи проверка на място. При проверката е установена самоличността на мъжа, който е на 67 години. Ненчо, който е художник, е записан за социалната услуга "Топъл обяд", като му е и било предложено да бъде настанен в дом за възрастни хора, но е отказал предложението, сподели Георги Титюков. 

„При такива случаи отиваме на място и предлагаме на човека да бъде настанен в център за временно настаняване. Когато го вземат в центъра там може да остане по два пъти за три месеца. През това време му се подготвят документи в зависимост от това дали ще кандидатства за социалните жилища, които изграждаме на ул. „Владая”, или общинско жилище. Необходимата социална услуга зависи и от здравословното му състояние и възрастта. Може да бъде настанен в дом за пълнолетни с физически увреждания, с психични разтройства. Ако е над 65 години, може да бъде настанен в дом за стари хора. Тук всичко зависи от спецификата на въпросния човек, имаме цяла палитра от социални услуги и трябва да се установи на коя принадлежи, за да се вземат необходимите мерки”, коментира Титюков.

Той добави, че най-важното в случая е човекът да бъде съгласен и настаняването му да се извърши доброволно.

„Ако въпросният човек, за когото сме получили сигнал не желае да се възползва от социалните услуги, то няма как насила да го вкараме. Оставихме му визитка, в случай, че пожелае да се възползва от помощта ни, ние ще се отзовем”, заяви той.

Припомняме, че Пловдив разполага с Център за временно настаняване на бездомни, но той е с ограничение от три месеца за година. Скитниците пък предпочитат да са се възползват от социалната услуга в студените месеци, когато е опасно да нощуват навън. През по-топлия период от годината повечето са навън в търсене на подслон в изоставени сгради, безстопанствени или уединени пространства.