Комисия с представители на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство към Министерство на културата, която да направи предписания за авариен ремонт на Баня Старинна, ще предизвика директорът на Градската художествена галерия Красимир Линков. Както медията ни първа писа, от фасадата на сградата пада мазилка и това представлява риск за преминаващите по тротоара.

„На работна среща със зам.-кмета Пламен Панов и арх. Стана Бозаджиева решихме да предприемем тази първа стъпка, за да овладеем течовете и да укрепим мазилките. Идейният проект за адаптация на Баня Старинна за Център за съвременно изкуство вече е съгласуван с НИНКН“, разказа Красимир Линков.

До 90 работни дни арх. Бозаджиева трябва да изготви техническия проект и той отново да бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. „Надяваме се, че след като е одобрен идейният проект, техническият няма да се бави. Когато имаме „да“ от Института, ще внесем документите в Община Пловдив за издаване на строително разрешително“, обяви Линков.

Чифте баня е една от знаковите сгради от отоманската архитектура. Тя е недвижима културна ценност от местно значение. Преди години бе Център за съвременно изкуство, но от 2017 г. бе предоставена за стопанисване на Градската художествена галерия. От три години сградата е заключена, защото е опасна. Необходима е реставрация и адаптация.

Идейният проект за реставрацията и адаптацията на Чифте баня е съгласуван и приет от Националния институт за недвижимо културно наследство с издадено становище на 13 декември 2021 г. От НИНКН са дадени препоръки относно инвестиционния проект. След нанесените корекции той е одобрен на 21 март 2022 г. Няколко месеца по-късно – през август, ВиК-Пловдив излиза със становище, че проектираното пристрояване към съществуващата сграда не може да се реализира поради съществуващ магистрален водопровод.  Става дума за изграждането на помощни помещения – офис, тоалетна за посетители и склад на мястото на компрометираната неавтентична част от сградата.  Проектантът реагира веднага и намалява обемите, за да не бъде засегнат магистралният водопровод.Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” също отказва съгласуване на инвестиционния проект в началото на септември 2022 г. Там ситуацията е много по-сложна, защото изискванията на ПБЗН са входната врата да се отваря навън, както и да бъдат отстранени част от стъпалата във вътрешната част на сградата. Това изискване е неизпълнимо, защото сградата е недвижима културна ценност. Екипът на Градската галерия е потърсил контакт и с ПБЗН-МВР. Оттам са дали напътствия и проектантите търсят варианти.

Междувременно преработеният проект е внесен за съгласуване в НИНКН на 30 юни 2023 г. и на 12 януари 2024 г. Институтът е дал положително становище.