Трябва да има по- рецизно обвинение що се отнася до Лазар Лазаров и Александрина Георгиева. Колкото до дъщерята Нина  -тя е напълно невинна”. Така адвокат Йордан Давчев коментира обвиненията срещу бившата служителка на НОИ, обвинена в измама.

Александрина Георгиева бе арестувана в началото на седмицата по обвинение, че е измамила 28 пенсионери, взимайки парите им за платен трудов стаж без реално да ги внесе в НАП-Пловдив. Георгиева е бивш служител на Националния осигурителен институт в период от 1885 до 2009 година, когато напуска НОИ и основава две частни фирми за пенсионни услуги – „ЕЛ ЕЙ консулт 2017” ЕООД и „НАЙ консулт” ЕООД. 

Заедно с  Георгиева бяха задържани мъжът, с който живее на семейни начала и дъщеря Николина.  Според прокурора и тримата са привлечени като обвиняеми по тежки престъпления, за които се предвижда лишаване от свобода. В основата на схемата била Георгиева, а другите двама от семейството са помагачи.

Като частен консултант по пенсионно, социално и здравно осигуряване Александрина  е предлагала на услуги по приготовление на пълната документация за пенсиониране. Съгласно закона, на тези, на които осигурителният стаж не е достигал, тя е оферирала закупуването му. Така гражданите са давали суми между 3000 и 15 000 лева на жената, за да си купят необходимия стаж, но вместо да внесе парите в НАП, Александрина прибирала парите за себе си. За целите на схемата тя съставяла фалшиви УП-та за трудов стаж в различни фирми. 

Оказва се, че на УП-тата са полагани печати от три дружества, които не съществуват още от 90-те години на миналия век. Едно от тях е ТКЗС Браниполе. На втората фирма архивът на служители е изгорял преди 20 години. Във връзка с обвиненията е разпитан управател на фирма за изготвяне на печати. Мениджърът е заявил, че Лазар Лазаров лично е поръчвал печат от една от тези фирми. Николина пък сама признала, че е вписвала ръкописния текст в бланките, но пред разследващи обяснила, че не е знаела, че това е престъпление. Мислила, че помага на майка си. Тя категорично отрекла да е слагала подписи, но се оказва, че според експертизата на документите, именно Николина се е подписвала до печатите.

Адвокат Давчев заяви, че само двама от свидетелите на обвинението  имат документи за сумите, които са дали на Георгиева. „Вие представяте ли си как давате 10 000 лева на някой без да му искате какъвто и било документ. Това е абсурдно” заяви юристът. Според него няма данни , че Александрина е взела 125 000 лева. Колкото до източените 3 милиона лева от НОИ, Давчев смята , че слуховете за тази сума са „силно преувеличени”.  

 Той е категоричен, че не става дума за престъплението, в което са привлечени клиентите му. Той цитира и показания на двама клиенти на Александрина. " Пострадалите са били в НОИ и тям са им казали, че не им достигат 13 години. Сред това посещават фирмата й "НАЙ" ООД, където са съобщили за  проблемите със стажа. Никой не ги е заблуждавал. Те обаче са провокирали престъпление, а именно изготвяне на неистински документи. Още нещо, никъде не е посочено, че Николина е поставяла подписи под фалшивите печати, нито че е попълвала бланките на УП 30. Няма престъпление", заяви Давчев.

Той добави,че Александрина е била притискана от разследващите и прокуратурата, за да разкаже схемата. Николина пък била готова да каже дори лъжи, само и само да бъде пусната, защото детето й е болно. 

В последната си дума и тримата поискаха да бъдат оставени на свобода. 

Съдът освободи Николина срещу 1000 лева гаранция, а Александрина Георгиева и Лазар Лазаров останаха зад решетките.