Окръжен съд- Пловдив засекрети заседанието срещу Ростислав Савов и италианците Пабло Реа и Антонио Мачиоче , а причината е секретни материали, по които защитниците трябваше да говорят. Тримата бяха доведени под стража в залата, където пожелаха да бъдат пуснати от ареста, но магистратите не уважиха искането им и ги оставиха под стража.

Мъжете  бяха задържани при спецакция на МВР и ДАНС на 22 юни на бул. "Марица" в Пловдив. Те са обвинени в данъчни измами и пране на пари.  До момента е установено, че двамата италиански граждани всеки месец превеждали в българска банка голяма сума пари. След това посещавали България, за да изтеглят парите и ги предоставяли на Савов. С получената сума той закупувал трюфели от районите на  Разград и Шумен.

Мащабна полицейска акция в Кършияка, блокираха бул. „Марица – Север"

Впоследствие Савов ги изнасял с бусове в Италия. Цялата дейност не е била осчетоводена и декларирана пред данъчните служби в България. По този начин е нанесена вреда на държавния бюджет.

Престъпната схема е установена след проведени действия на служители от ТД ДАНС, гр. Пловдив, и отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. Поискано е било съдействия от Евроджъст и италианските правоохранителни органи. 

Държавното обвинени поддържаше искането си за най-тежката мярка „задържане под стража” спрямо тримата обвиняеми, като уточни, че от събраните до момента доказателства- писмени и веществени може да се направи извод, че Савов, Реа и Мачиоче са извършили престъплението.

Прокурорът изтъкна, че схемата е действала през 2022 и 2023 година, като всеки от членовете на организираната престъпна група е имал определени отговорности и функции. Обвинението добави, че по делото като доказателства, уличаващи членовете  има пригодени СРС-та.

 Стана ясно, чв са разпитани и служители на фирма „Терарос”  ЕООД, на която едноличният собственик е обвиняемият Ростислав Савов. Фирмата е с предметна дейност покупка-продажба на самородни и култивирани трюфели в първоначален, преработен или обработен вид, както и на други селскостопански и горски продукти.  От разказите обаче се потвърждава, че при търговията с трюфелите не са създавани счетоводни документи.  Антонио Мачиоче  също е собственик на фирма , занимаваща се с такъв вид гъби, а Пабло Реа е служител в дружеството.

„Считам, че ако не бъде взета мярка за неотклонение - „задържане под стража", има опасност обвиняемите да извършат друго престъпление или да се укрият, предвид, че двама от тях са италиански граждани, а Савов пътува често извън страната”, добави още прокурорът.

Защитата на българина- адвокат Светлана Званчева бе категорична, че не става ясно защо прокуратурата прави това искане и в какво конкретно се обвинява клиентът й. Според нея не станало ясно по какъв начин е извършено деянието и пожела заседанието да продължи без журналисти заради секретните материали, по  които иска да говори. С това се съгласи и вторият защитник на Савов- адвокат Христо Ботев, както и защитата на италианците- адвокат Белин Узунов.

След като съдът изслуша страните по делото и внимателно прегледа доказателствата сметна, че най-адекватната мярка спрямо тримата арестувани ще бъде „задържане под стража”. Съдия Даниела Събчева смята, че ако бъдат пуснати от ареста има опасност да извършат друго престъпление и да въздействат на свидетелите по делото.

За това обвинение законодателят предвижда от 3 до 10 години затвор. Решението на магистратите не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд- Пловдив.

 

Задържаните при акцията на ДАНС в Пловдив с обвинения в данъчни измами с трюфелиДвама от задържаните са италиански граждани